Μπροστά στην αναζωπύρωση του κορονοϊού Ελλάδα και Ευρώπη

Μπροστά στην αναζωπύρωση του κορονοϊού Ελλάδα και Ευρώπη

Μέτρα επί μέτρων ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πανδημία του κορονοϊού, που φαίνεται να επιμένει με δεύτερο κύμα.

Η τιθάσευση της πανδημίας αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, καθώς μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας καταγράφεται σε πολλές χώρες ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

Οι εκτιμήσεις πως οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού θα αναχαίτιζαν τον κορονοϊό αποδείχθηκαν εσφαλμένες, καθώς εν μέσω θέρους ο αριθμός των περιστατικών εμφανίζει έντονες ανοδικές τάσεις.

Άνοδο που αρχίζει να θυμίζει σε ένταση το πρώτο κύμα της πανδημίας εμφανίζει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης τα κρούσματα σε Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία και Γερμανία.

Αντίθετα, στο Βέλγιο διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες ύφεση, όπως και στη Βρετανία και την Πορτογαλία.

Μονάδες του ισπανικού στρατού κατασκευάζουν ένα πρόχειρο νοσοκομείο στη Σαραγόσα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, ενώ Ισπανοί ειδικοί τονίζουν πως η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μπροστά στην έξαρση, η Γερμανία ανακοίνωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου, συνιστώντας ουσιαστικά τους πολίτες της να αποφύγουν τη χώρα. Η Ισπανία έκλεισε τα κέντρα διασκέδασης σε όλη τη χώρα την Παρασκευή και για διάστημα 14 ημερών, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν ανοιχτά ως τη 1 π.μ. Παράλληλα απαγορεύτηκε η κατανάλωση ποτού σε δημόσιους χώρους, μια συνήθεια που είναι γνωστή στην Ισπανία ως botellón. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας δηλώνει πως η πίεση στο υγειονομικό σύστημα δεν είναι τόσο έντονη όσο κατά την προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Στη γειτονική Γαλλία, το Παρίσι και η Μασσαλία έχουν χαρακτηριστεί ζώνες υψηλού κινδύνου και ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας υγείας, Τζέρομ Σαλμόν προειδοποίησε πως η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε εβδομάδα που περνά. Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών σε όσους έρχονται από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Μάλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ