Ισχυρές βροχές & θυελλώδεις άνεμοι:Περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής-Οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο

Ισχυρές βροχές & θυελλώδεις άνεμοι:Περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής-Οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο

Οι αναμενόμενες καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο κατά τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12/2019

Οι βροχές που εκδηλώνονται στα δυτικά θα συνεχιστούν όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή 22/12, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τη Δυτική Στερεά.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22/12, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα δυτικά, τα βορειοανατολικά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 23/12 κυρίως στα δυτικά και νότια. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά και τοπικά στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Δυτική Κρήτη αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής (πάνω από 50 χιλιοστά), όπως διακρίνεται στο Χάρτη 1. Επισημαίνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής ισοδυναμεί με ένα λίτρο νερού σε μία επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου.

Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο και οι δυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο, όπου την Κυριακή 22/12 η έντασή τους θα φτάνει τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο χάρτη του Ανεμολογίου, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (Χάρτης 2).

Χάρτης 1. Περιοχές όπου το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής θα ξεπεράσει τα 50 χιλιοστά, από το Σάββατο 21/12 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019.

Χάρτης 2. Στιγμιότυπο από τις εκτιμώμενες εντάσεις και διευθύνσεις των ανέμων για τις βραδινές ώρες της Κυριακής 22/12/2019.

Προσοχή απαιτείται στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα την Κυριακή 22/12 στο σύνολο της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, όπου αναμένονται ισχυρά φαινόμενα, όπως απεικονίζεται στον προγνωστικό χάρτη φαινομένων του οδικού δικτύου (Χάρτης 3) και παρέχεται από την υπηρεσία ROADS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Χάρτης 3. Οι αναμενόμενες καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο κατά τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 22/12/2019.

Aναλυτικά η πρόγνωση για την Κυριακή

Βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βόρεια όπου βαθμιαία θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη περιμένουμε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο, το Βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και μετά το μεσημέρι στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 12 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά και πρόσκαιρα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς θυελλώδεις 8 μποφόρ και τις νυχτερινές ώρες τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με πιθανότητα τοπικής βροχής ή πρόσκαιρης καταιγίδας μετά το απόγευμα περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ meteo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ