Στον ανακριτή σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Στον ανακριτή σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθεί σήμερα ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που συνελήφθη την Πέμπτη για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και έχει ήδη προφυλακιστεί ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος, ενώ ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και κατά του δικηγόρου Θεόδωρου Παναγόπουλου.


Τόσο ο Αλ. Λυκουρέζος όσο και ο Θ. Παναγόπουλος διώκονται οι δύο δικηγόροι για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για απόπειρα εκβίασης του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου που εκτείει ποινή κάθειρξης.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών όπου αναφέρει:

Εμμένει στην πάγια θέση του ότι σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ. Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.
2. Ο ΔΣΑ δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση.
3. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ