«Σπίτι μου»: Πότε έρχεται το νέο πρόγραμμα – Οι όροι και οι δικαιούχοι

«Σπίτι μου»: Πότε έρχεται το νέο πρόγραμμα – Οι όροι και οι δικαιούχοι

Στο νέο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και οι νέοι ηλικίας 25 έως 39 ετών οι οποίοι έμειναν εκτός του πρώτου κύκλου

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με φθηνό στεγαστικό δάνειο θα έχουν και οι 40άρηδες και 50άρηδες, ζευγάρια με παιδιά ή άγαμοι.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να «τρέξει» από το φθινόπωρο, θα έχει μεγαλύτερη περίμετρο καθώς απευθύνεται σε περισσότερους από 30.000 δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών ενώ σχεδιάζεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και στο τραπέζι βρίσκεται η χρηματοδότηση της αγοράς πιο καινούργιων σπιτιών, ηλικίας, κάτω των 15 ετών.

Στο νέο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και οι νέοι ηλικίας 25 έως 39 ετών οι οποίοι έμειναν εκτός του πρώτου κύκλου είτε λόγω εισοδηματικών κριτήριων είτε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω ανακατεύθυνσης κονδυλίων για άλλη χρήση. Μόλις οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες με τους πόρους και τις εγγυήσεις, θα περάσει το πρόγραμμα στην τελική μορφή, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος «Σπίτι μου» προβλέπουν:

1. Εισοδηματικά κριτήρια: Επανεξετάζονται με στόχο τη διεύρυνσή τους ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων. Τα τελικά κριτήρια αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την οριστικοποίηση των πόρων με την ΕΕ.


2. Κριτήρια ακινήτου – παλαιότητα και μέγεθος: Στο νέο πρόγραμμα σχεδιάζεται να ενταχθούν πιο καινούργιες κατοικίες μικρότερες των 15 ετών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα και περισσότερες επιλογές για τους δικαιούχους. Με διεύρυνση των κριτηρίων, η ζήτηση θα μοιραστεί σε περισσότερα ακίνητα, αποφεύγοντας ακραίες αυξήσεις.

3. Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα επιτόκια της αγοράς και θα διαφοροποιείται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα κερδίζουν χαμηλότερο επιτόκιο. Στο πρώτο πρόγραμμα οι νέοι αγόρασαν κατοικία με επιδότηση επιτοκίου κατά 75% το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους.

4. Οροι δανείου: Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς και θα έχει διάρκεια έως τριάντα έτη. Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, με κατανομή του ποσοστού κυριότητας μεταξύ τους ανάλογη με την οικονομική συμβολή καθενός στο χορηγούμενο δάνειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ