Καλπάζει η ανησυχία για τον κορονοϊό

Καλπάζει η ανησυχία για τον κορονοϊό

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει εκείνο της επιδημίας του ιού της άτυπης πνευμονίας SARS του 2002-2003 ο κορονοϊός αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν 1 ανησυχία διεθνώς.

Η Σουηδία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα στην επικράτεια της. Η ασθενής είχε επισκεφθεί την πόλη Ουχάν όπου πρωτοεμφανίστηκαν κρούσματα του κορονοϊού. Στις ΗΠΑ εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες Delta και American αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους από και προς την Κίνα από την ερχόμενη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου. ΄Άλλες εταιρείες όπως η United και η British Airways έχουν ήδη περιορίσει τις πτήσεις τους προς και από κινεζικές πόλεις.

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Κινέζους τουρίστες που βρίσκονταν στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η Κίνα ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 9.800. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων διεθνώς είναι κοντά στις 10.000, αριθμός που ξεπερνά τα περίπου 8.000 κρούσματα του ιού SARS στις αρχές του αιώνα.

Ασιατικές χώρες όπως η Μογγολία και η Σιγκαπούρη ανακοίνωσαν πως θα απαγορεύσουν την είσοδο σε Κινέζους πολίτες και σε υπηκόους τρίτων χωρών που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα στην Κίνα.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό αποτυπώνεται και στις αγορές κεφαλαίου. Ο Dow Jones την Παρασκευή έχανε ως και 550 μονάδες και κατέγραφε απώλειες 1,8% ενώ στο Λονδίνο που βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω και του Brexit ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,30%. Αρνητικό ήταν το κλίμα και στη Φρανκφούρτη με τον DAX στο -1,33%, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε πτώση 4% στη διάρκεια της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ