ΗΠΑ: Φρέναρε η ανάπτυξη – Στο 1,6% το πρώτο τρίμηνο

ΗΠΑ: Φρέναρε η ανάπτυξη – Στο 1,6% το πρώτο τρίμηνο

Kακά είναι και τα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού

Ασθενέστερη των προβλέψεων ήταν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ στις αρχές του 2024, καθώς η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων προέβλεπαν πτώση στο 2,4%.

Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5% από 3,3% το τέταρτο τρίμηνο και έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 3%.

Παράλληλα, κακά είναι και τα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού με τον δομικό δείκτη τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης – τον προτιμώμενο δείκτη της Fed- να αυξανεται στο 3,7%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν να κυμανθεί στο 3,4%.

Οι αγορές υποχωρούν μετά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία με τα futures του βιομηχανικού Dow Jones να υποχωρούν περισσότερο από 400 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται υψηλότερα με αυτή του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,69%.

Η έκθεση έρχεται την ώρα που οι αγορές αγωνιούν για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περίπου 23 χρόνια.

Πλέον οι επενδυτές αναμένουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ η Fed είναι πιθανό να τα μειώσει μόνο μία ή δύο φορές φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ