Νέες «έξυπνες» διαβάσεις στην Αθήνα: Ενισχύουν την ασφάλεια, εξοικονομούν ενέργεια - Που βρίσκονται;

Νέες «έξυπνες» διαβάσεις στην Αθήνα: Ενισχύουν την ασφάλεια, εξοικονομούν ενέργεια - Που βρίσκονται;

Στα χνάρια των πιο σύγχρονων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων βαδίζει η Αθήνα, όπου τοποθετούνται προηγμένες διαβάσεις πεζών οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου

Σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται η ασφάλεια στους δρόμους της Αθήνας, και κατά συνέπεια καταβάλονται σημαντικές προσπάθειες για τη θωράκιση τόσο των οδηγών όσο και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Πιστή στις δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών φωτεινής σηματοδότησης, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν από το 2019 πρότυπες διαβάσεις πεζών σε δύο από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας. Η πρώτη «έξυπνη» διάβαση βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος (Φιλελλήνων-Ερμού Μητροπόλεως) και η δεύτερη στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Βασιλέως Κων/νου και Ηρώδου Αττικού).

Επί των σημείων, αρχικά, εγκαταστάθηκαν LED φανάρια που αφενός καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τους συμβατικούς σηματοδότες και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής λόγω ανθεκτικών υλικών και αφετέρου έχουν εξαιρετική οπτική απόδοση ακόμα και σε συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας.


Επιπροσθέτως, το «παρών» δίνουν και φανάρια LED τεχνολογίας SafeLight, τα οποία ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια των πεζών, χάρη σε ένα πρόσθετο τμήμα τους το οποίο παράγει κόκκινο φως στις άκρες τις του πεζοδρομίου. Σημειώνεται ότι όταν ο πεζός κοιτά το κινητό του, το κόκκινο φως αντανακλάται απευθείας στην οθόνη του smartphone

Καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου έχουν και οι φωτεινές και πλήρως αντανακλαστικές πινακίδες οδικής σήμανσης που γνωστοποιούν την ύπαρξη διάβασης. Ανάβουν κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και όταν υπάρχει βλάβη στον κόσμο, ενημερώνοντας τους οδηγούς πως πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή.

Η τεχνολογία κάνει την εμφάνισή της και στην οριζόντια σήμανση των διαβάσεων και δη με τη χρήση LED στοιχείων σε παράλληλη διάταξη. Τα LED λαμπάκια είθισται να τοποθετούνται σε διαβάσεις που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με ελλιπή φωτισμό, επιτρέποντας στους οδηγούς να εντοπίσουν όσους επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο. Κατά την ενεργοποίησή τους μπορούν να είναι είτε σταθερού φωτός, είτε διακοπτόμενου (flashing), ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.


Επιπλέον σε πολλούς δρόμους της Αθήνας έχουν εγκατασταθεί διατάξεις αντίστροφης μέτρησης, δηλαδή φανάρια που μετρούν αντίστροφα και απεικονίζουν τον υπολειπόμενο χρόνο για την επόμενη πράσινη ή κόκκινη ένδειξη σε σηματοδότες οχημάτων και πεζών.

Ειδική μέριμνα έχει δοθεί και στην τοποθέτηση ειδικών συσκευών που παράγουν ηχητικό σήμα, βοηθώντας τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, να περάσουν την διάβαση με ασφάλεια. Διαθέτουν ανάγλυφη αναπαράσταση της δομής της διάβασης, μέσω ειδικών συμβόλων στο πλάγιο μέρος της συσκευής, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να αναγνωρίσει εκ των προτέρων τις δυσκολίες πλοήγησης που καλείται να αντιμετωπίσει. Φέρουν, επίσης, βέλος κατεύθυνσης το οποίο στρέφεται προς τη διεύθυνση της διάβασης, αλλά και ειδική διάταξη δόνησης η οποία αφορά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και ακοής.


Με ειδική τεχνολογία επεξεργασίας ήχου, η συσκευή έχει την δυνατότητα να αυξομειώνει την ένταση του ήχου που παράγει, αλλά και να τροποποιεί την συχνότητα του ώστε να είναι πάντα ευδιάκριτος και ταυτόχρονα διακριτικός.

Τέλος, έχει εγκατασταθεί ειδικός φωτισμός εκατέρωθεν της διάβασης με LED φωτιστικά που εξοικονομούν ενέργεια (άνω του 70%) και παρέχουν σημαντικά πιο ποιοτικό φωτισμό, την ίδια ώρα που η διαγράμμιση της διάβασης φέρει πλαστικό χρώμα ψυχρού ψεκασμού το οποίο περιέχει ανακλαστικά γυάλινα σφαιρίδια. Κατά τις νυχτερινές ώρες η ανακλαστικότητά τους είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Πηγή: carandmotor.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ