Ψάχνουν τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Ψάχνουν τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας

Σε μια προσπάθεια να μην βάλλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων ξεκίνησε για άλλη μια φορά η περίφημη συζήτηση για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να αλλάξει τα δεδομένα φέτος, ακριβώς για να αποφευχθεί το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν δικαίωμα να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους το 2018.

Μια αλλαγή που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η θέσπιση περισσότερων κλιμακίων κυβισμού για τον υπολογισμό των τελών. Σήμερα οι πίνακες υπολογισμού των τελών περιλαμβάνουν 11 κλιμάκια που συνήθως αλλάζουν ανά 200 κυβικά. Μελετάται η αύξηση του αριθμού των κλιμακίων έως και στα 20 με αλλαγή κλιμακίου ανά 100 κυβικά.

Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 1.072 έως 1.357 κυβικών στο οποίο αντιστοιχούν τέλη ύψους 135 ευρώ. Το κλιμάκιο αυτό μπορεί να σπάσει στα δυο. Το ένα να είναι για ΙΧ κυβισμού από 1.072 έως 1.200 κυβικά με τέλη κυκλοφορίας 125 ευρώ και το άλλο από από 1.201 έως 1.357 κυβικά με τέλη 145 ευρώ.

Μια δεύτερη αλλαγή είναι να επιβληθεί μικρό τέλος στα οχήματα που απαλλάσσονται σήμερα από τέλη, λόγω μικρής εκπομπής ρύπων.

Μια τρίτη αλλαγή αφορά σε εκπτώσεις των τελών κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 2.000 κυβικών που πρωτοπήραν πινακίδες κυκλοφορίας έως το 2005. Υπολογίζεται ότι είναι ακινητοποιημένα περίπου 50.000 οχήματα αυτής της κατηγορίας και πολλοί ιδιοκτήτες τους θα μπορούσαν με τα κατάλληλα κίνητρα να πάρουν πίσω τις πινακίδες καταβάλλοντας τέλη. Η απώλεια εσόδων από αυτές τις μειώσεις τελών θα καλυφθεί εν μέρει με την άρση της ακινησίας αλλά και στοχευμένες αυξήσεις τελών σε οχήματα νεότερης ηλικίας και χαμηλότερου κυβισμού.

Στο υπουργείο προτείνουν ακόμη και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των τελών που βαρύνουν οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως και το τέλος Οκτωβρίου 2010 και αυτών που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010. Στην πρώτη περίπτωση τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του οχήματα και στη δεύτερη περίπτωση με βάση το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει το όχημα.

Σημειώνεται πως τα τέλη κυκλοφορίας να «ανέβουν» στο TAXISnet τον Νοέμβριο και πρέπει να πληρωθούν μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου.