Έχεις ανασφάλιστο το ΙΧ σου - Δες τι κινδυνεύεις να πάθεις

Έχεις ανασφάλιστο το ΙΧ σου - Δες τι κινδυνεύεις να πάθεις
Χθες, η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις και ξεκαθάρισε τη θέση της: «ξεκινάμε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων» είπε. Αν πιστεύετε ότι οι έλεγχοι θα αποδώσουν, τότε καλό είναι να σπεύσετε. Διότι αν βρεθείτε στη λίστα με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, η ασφάλιση θα σας κοστίσει –στην καλύτερη περίπτωση- 250 ευρώ παραπάνω, δηλαδή για τις περιπτώσεις ενός μικρού παλαιού οχήματος, περίπου τα διπλά λεφτά. Στη χειρότερη περίπτωση, το κόστος θα τριπλασιαστεί ενώ εσείς μπορεί να μείνετε χωρίς δίπλωμα ακόμη και για δύο χρόνια.


Οι επιστολές

Κατ’ εφαρμογή του νόμου, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές –ηλεκτρονικές ή έντυπες- στους οδηγούς. Σε αυτές, θα αναφέρεται ότι οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο οκτώ ημερών μέσα στο οποίο θα πρέπει:

1. Είτε να αμφισβητήσουν το «εύρημα» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προσκομίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα αποδεικνύει ότι έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους

2. Είτε να σπεύσουν να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας, εκτός από το κόστος της ασφάλειας και ένα παράβολο υπέρ του δημοσίου της τάξεως των 250 ευρώ.

Οσοι δεν ανταποκριθούν, θα βρουν το όνομά τους σε δεύτερο κατάλογο τον οποίο θα συντάξει η ΓΓΔΕ. Αυτή τη φορά, ο κατάλογος θα αποσταλεί στην Αστυνομία προκειμένου αυτή με τη σειρά της να επιβάλλει πρόστιμο (από 250 έως 1000 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος).

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος που προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2013.

Πρόστιμα και συνέπειες

Η πλήρης εφαρμογή του νόμου, θα υποχρεώσει τους οδηγούς των ανασφάλιστων οχημάτων να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα. Αν για παράδειγμα προκύψει ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα είναι περίπου 800.000, τότε για την ασφάλιση αυτών των οχημάτων, θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Αν προστεθούν και τα παράβολα υπέρ του δημοσίου (250 ευρώ) το ποσό εκτοξεύεται πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου τα μισά χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών, και τα υπόλοιπα στα ταμεία του δημοσίου.
Για όσους δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, προβλέπονται οι ακόλουθες ποινές:

- Αφαίρεση του διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες

- Αν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια αφαιρούνται επί τόπου για δύο χρόνια (ή τρία χρόνια σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή). Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

- Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της αστυνομίας. Διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, στα πεντακόσια 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και στα 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή, αν δεν πληρωθεί από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί από την αστυνομία, η οφειλή θα μεταφέρεται στην εφορία προκειμένου να «φορτωθεί» στον ΑΦΜ του οδηγού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ