ΕΛΣΤΑΤ: «Κομμένα» τα στοιχεία των πωλήσεων για τα ΙΧ!

ΕΛΣΤΑΤ: «Κομμένα» τα στοιχεία των πωλήσεων για τα ΙΧ!
Μέχρι σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τροφοδοτούσε όλη την αγορά με στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Έτσι, μαθαίναμε τις …υπερβολές των προηγούμενων ετών αλλά και την κατάρρευση λόγω κρίσης. Φαίνεται ότι η τροφοδοσία στατιστικών στοιχείων…σταματάει.

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

Ο λόγος αφορά τη Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στελέχη της οποίας αποφάσισαν να μην παρέχονται πλέον πρωτογενή στοιχεία ταξινομήσεων οχημάτων αρχής γενομένης από τα στοιχεία Μαϊου!
Με την συγκεκριμένη αποφασή της η ΕΛΣΤΑΤ βάζει σε απίστευτες περιπέτειες έναν ολόκληρο κλάδο που αφορά εισαγωγείς και εμπόρους ενώ από την άλλη μεριά δημιουργεί συνθήκες «φίμωσης» του Τύπου χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει κανείς τις πραγματικές αιτίες της συγκεκριμένης κίνησης.
Αλλωστε η Ελλάδα δεν παράγει αυτοκίνητα οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η δημοσίευση των στοιχείων πωλήσεων των καινούριων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην αγορά και δη στον παραγωγικό τομέα του κλάδου.
Επίσης καλό θα ήταν να αντιληφθούν επιτέλους τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ πως οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων μπορούν να περισυλεγούν πολύ εύκολα από κάποιον καθώς το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με τις περίπου 40 εισαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας με αποτέλεσμα να ανακαλύψει το σύνολο των πωλήσεων των νέων ΙΧ στην Ελλάδα.
Από την άλλη μεριά τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ καλό θα ήταν να διορθώσουν επιτέλους το στόλο των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ελλάδα καθώς δεν είναι δυνατό ο στόλο των κυκλοφορούντων οχημάτων να αυξάνεται τη στιγμή που έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας περισσότερα από 1,2 εκατ. οχήματα και άλλα τόσα έχουν οδηγηθεί στα Κέντρα Ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος εξαιτίας του μέτρου της απόσυρσης και βέβαια μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ έχουν εξαχθεί σε άλλα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ