Διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους – Οι αναδρομικές επιβαρύνσεις και οι αυξήσεις εισφορών

Δύο εργαλεία σας επιτρέπουν να υπολογίσετε τις επιβαρύνσεις που έρχονται: πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές από την 1/1 - Ποιοι θα επιβαρυνθούν με τις αναδρομικές εισφορές

Διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους – Οι αναδρομικές επιβαρύνσεις και οι αυξήσεις εισφορών

Από τις αρχές του νέου έτους θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για 1,3 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Από τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 250.000 που απασχολούνται και ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικές εισφορές σε 6 μηνιαίες δόσεις. Και από την επόμενη χρονιά, οι αναδρομικές εισφορές θα γίνουν ακόμη ακριβότερες για τους διπλο-απασχολούμενους. Τα εργαλεία του fpress.gr αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα. Που διαμορφώνονται οι εισφορές από το νέο έτος. Τι σημαίνει αυτό για την σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων. Πόσες επιπλέον εισφορές θα πληρώνουν από το νέο έτος όσοι απασχολούνται και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με τα λεγόμενα "μπλοκάκια". 

Οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των αυτοαπασχολουμένων, θα αυξηθούν από το νέο έτος κατά περίπου 10% καθώς αυτή είναι η εκτίμηση για το κλείσιμο του πληθωρισμού μέσα στο 2022. Οι επιβαρύνσεις συγκριτικά με την χρονιά που φεύγει θα κυμανθούν από 21 έως 56 ευρώ ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξει ο κάθε επαγγελματίας. Ήδη, οδεύοντας προς το τέλος του έτους, οι επαγγελματίες θα κληθούν να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα καταταγούν για την επόμενη χρονιά. Το δίλημμα είναι σαφές: μικρότερη κατηγορία για λιγότερες εισφορές και "απορρόφηση" των αυξήσεων λόγω πληθωρισμού ή μεγαλύτερη κατηγορία για καλύτερη σύνταξη. Το εργαλείο που δημοσιεύεται, αποτυπώνει με αριθμούς το τι σημαίνει η κάθε επιλογή. Θα επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία που θέλετε -τα ποσά είναι προσαρμοσμένα στα επίπεδα που θα ισχύσουν από το νέο έτος- θα δείτε πώς θα μοιραστούν οι εισφορές για την σύνταξη και την υγεία ενώ θα δείτε και το πώς θα επηρεαστεί η σύνταξη ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης

Οι έχοντες απασχόληση και ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι, καλούνται να βρουν και να εκτυπώσουν το ετήσιο εκκαθαριστικό που αφορά στο έτος 2021. Συγκεκριμένα, παραλαμβάνουν το ακόλουθο μήνυμα:

Αγαπητή/έ Ασφαλισμένη/ε

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2021 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του αρθ. 39 του ν.4387/16 όπως ισχύει, με επεξεργασία των στοιχείων μηνιαίων εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης από τις υποβληθείσες ΑΠΔ έτους 2021.

Έχει αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ -> Ηλ. Υπηρεσίες -> Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης -> Εκκαθαρίσεις) ειδοποιητήριο εκκαθάρισης εισφορών έτους 2021 με το αποτέλεσμα αυτής, το οποίο στην περίπτωσή σας είναι ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ.

Το οφειλόμενο ποσό θα αναζητηθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με ληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της 1ης δόσης την 30/12/2022 και των επομένων δόσεων αντίστοιχα την τελευταία εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα όπως αναγράφονται στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης».

Από το νέο έτος, ακριβώς επειδή αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, θα αυξηθεί και το ποσό που θα προκύψει στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς. Πόσο θα αυξηθεί; εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος από τις μισθωτές υπηρεσίες. Το δεύτερο εργαλείο που δημοσιεύεται, σας επιτρέπει να μάθετε από τώρα τον λογαριασμό με τον οποίο θα φορτώνεστε κάθε μήνα, άσχετα αν θα κληθείτε να πληρώσετε ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως άλλωστε θα συμβεί και φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ