Πώς (και πότε) θα πάρουν τα αναδρομικά τους 170.000 κληρονόμοι

Τον Νοέμβριο η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις - Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος

Πώς (και πότε) θα πάρουν τα αναδρομικά τους 170.000 κληρονόμοι

Πολλά τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα εισπράξουν αναδρομικά και οι κληρονόμοι, έχει ανοίξει την όρεξη σε περισσότερες από 170.000 οικογένειες κληρονόμων. Δεν θα είναι όλες οι περιπτώσεις εύκολες. Εγκύκλιος που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα περιγράφει τη διαδικασία ενώ «κλειδί» θα είναι το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στον e-ΕΦΚΑ καθώς ζητούνταν κατά τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων χηρείας.

 

Τα ποσά που θα πάρουν οι κληρονόμοι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ που προκύπτουν από την επεξεργασία των δηλώσεων -και ενόψει της έναρξης διαδικασίας κατάθεσης των ποσών από την επόμενη Παρασκευή δείχνουν ότι:

  1. Κληρονόμος συνταξιούχου του δημοσίου θα εισπράξει 11.254,33 ευρώ. Οι κληρονόμοι συνταξιούχων του δημοσίου 51.930 και το μέσο ποσό των αναδρομικών είναι 990,32 ευρώ.
  2. Κληρονόμος συνταξιούχου του ΙΚΑ θα εισπράξει 5839,12 ευρώ και είναι ο… ρέκορντμαν του συγκεκριμένου ταμείου. Συνολικά, υπάρχουν 49.601 δικαιούχοι και το μέσο ποσό καταβολής είναι τα 623,6 ευρώ.
  3. Κληρονόμος συνταξιούχου του ΟΑΕΕ θα πάρει 10.284 ευρώ. Συνολικά υπάρχουν 14.604 δικαιούχοι του συγκεκριμένου ταμείου και το μέσο ποσό είναι τα 647,8 ευρώ.
  4. Στο ΝΑΤ, οι δικαιούχοι είναι 14.137 κμε το ανώτερο ποσό φτάνει στα 6054 ευρώ με το μέσο ποσό να διαμορφώνεται στα 1153 ευρώ

Για να καταβληθούν τα ποσά στους περισσότερους από 170.000 κληρονόμους, θα χρειαστεί να υποβληθεί ηλεκτρονικό αίτημα στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Μετά την υποβολή της αίτησης -μέσω της οποίας θα υποβληθούν κάποια δικαιολογητικά και ειδικά το πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών σε περίπτωση που δεν υπάρχει ήδη στον ΕΦΚΑ- θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος. Το ζητούμενο είναι να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κληρονόμος και γι’ αυτό θα εφαρμοστεί το κληρονομικό δίκαιο.

  1. Αν ο επιζών είναι ο /η σύζυγος: παίρνει όλο το ποσό
  2. Αν ο επιζών είναι και ο σύζυγος και τα παιδιά, τότε το ένα τέταρτο πάει στη σύζυγο και το υπόλοιπο 75% στα παιδιά.
  3. Αν υπάρχει η σύζυγος και τα αδέλφια του συνταξιούχου, τότε τα αναδρομικά μοιράζονται 50% για τη σύζυγο και 50% για τα αδέλφια.
  4. Αν οι κληρονόμοι είναι τα παιδιά, τότε τα μοιράζονται. Το ίδιο ισχύει και αν οι κληρονόμοι είναι τα αδέλφια.

Εννοείται ότι η εικόνα διαφοροποιείται αν υπάρχει διαθήκη όπως επίσης και αν έχει γίνει αποποίηση της κληρονομιάς από κάποιον εκ των κληρονόμων.

Πώς θα φορολογηθούν

Οι νομικοί επιμένουν ότι τα αναδρομικά συνιστούν στην συγκεκριμένη περίπτωση κληρονομικό δικαίωμα. Ως εκ τούτου, θα ενταχθούν στην κληρονομική μερίδα και θα φορολογηθούν με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου κληρονομιών. Για τους περισσότερους θα είναι αφορολόγητα καθώς προβλέπετσι αφορολόγητο 150.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν χρειαστεί παρέμβαση συμβολαιογράφου για να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση κληρονομιάς και ποιο θα είναι το κόστος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ