Ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του

 Ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του
Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον.
Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ! Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7,4 δισ. ευρώ - το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.
Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες μέρες από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων. «Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καπωτάς.
Ούτε η ρύθμιση οφειλών έχει συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ. Οχι μόνο λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης από τους ασφαλισμένους αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν αναγκάστηκε να διακόψει τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων χάνοντας και το δικαίωμα στην περίθαλψη. Εκτιμάται ότι το σύνολο των επαγγελματιών μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το Ταμείο ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο άτομα.

Το υπουργείο αναζητά μια λύση - ανάσα για όλους τους οφειλέτες που θα βελτιώνει παράλληλα τη ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων, και του ΟΑΕΕ. Δεδομένου μάλιστα ότι η πρόταση που έχει υποβάλει ήδη η ελληνική πλευρά για αύξηση των δόσεων σε 100 προσκρούει στην άρνηση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μελετά να δώσει ατύπως οδηγία για είσπραξη οποιουδήποτε ποσού μπορούν οι οφειλέτες να καταβάλλουν κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτόν και εφόσον ο οφειλέτης πληρώνει κάποιο ποσό μηνιαίως θα καθίσταται «ενήμερος» και θα αποφεύγει συνέπειες όπως οι κατασχέσεις. Ωστόσο, δεν θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ