Ερχονται αλλαγές από τον Ιούλιο στο ασφαλιστικό

Ερχονται αλλαγές από τον Ιούλιο στο ασφαλιστικό
Εξι αλλαγές έρχονται από τον Ιούλιο για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων, με στόχο να δημιουργηθούν μόνο τρεις.  Στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος ώστε η ενοποίηση των Ταμείων να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Τα τρία υπερ-ταμεία θα καλύπτουν τους μισθωτούς (ΙΚΑ), τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και τους αγρότες (ΟΓΑ). Αυτόνομο ρόλο, σύμφωνα με το Εθνος, θα έχει το ΝΑΤ. Στους νέους φορείς θα ενοποιηθούν τόσο τα επικουρικά όσο και οι φορείς πρόνοιας όμως θα διατηρήσουν την αυτονομία τους με χωριστούς λογαριασμούς..

Στις άλλες αλλαγές

Μειώνονται κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων γεγονός που μεταφράζεται σε μικρή οικονομική ενίσχυση στους μισθωτούς.
Μειώνονται κατά 5,2% οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ σε ένα εκατομμύριο άτομα.
Κλειδώνουν οι αλλαγές για τους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση. Η επιτροπή για την διαδοχική ασφάλιση παραδίδει τον Ιούλιο το πόρισμά της. Σημείο-κλειδί θα είναι ο καθορισμός του Ταμείου που θα εξετάσει την αίτηση συνταξιοδότησης. Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι κυρίως όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται με ΙΚΑ και στη συνέχεια είχαν ΟΑΕΕ.
Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους. Από τον Ιούλιο οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΓΑ για την αντίστοιχη παροχή.
Καθιερώνεται το μέτρο της προσωρινής σύνταξης στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση όπου θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης..Σήμερα χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να βγει η απόφαση ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια.Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το επικουρικό εμπορουπαλλήλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ