ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά παράταση προθεσμίας για την εκτός σχεδίου δόμηση σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμά

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά παράταση προθεσμίας για την εκτός σχεδίου δόμηση σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμά

Την ανοικοδόμηση των αγροτεμαχίων κάτω των τεσσάρων (4) στρεμμάτων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, σημειώνει, πως, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 40 (μεταβατικές διατάξεις) του Ν.4759/2020 (ΦΕΚ 245Α που δημοσιεύτηκε στις 9-12-2020, καθορίστηκε ότι την 9η Δεκεμβρίου 2022 θα λήξει η προθεσμία για να υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής αδείας σε γήπεδα μικρότερα των τεσσάρων (4) στρεμμάτων (4000τ.μ.) που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του Π.Δ.24/5/1985 (ΦΕΚ 270 Δ/85) ήταν άρτια και οικοδομήσιμα (όπως αυτά που ήταν εντός ζώνης πόλεων και κωμών και αυτά που είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές).

Ωστόσο, η ψήφιση του Ν.4759/20 συνέπεσε χρονικά τόσο με την κορύφωση της πανδημίας με όλες τις γνωστές υγειονομικές συνέπειες που επηρέασαν και τον τρόπο λειτουργίας των ΥΔΟΜ αλλά και όλων των υπηρεσιών της χώρας, όσο και με την ανατίμηση όλων των οικοδομικών υλικών, την ενεργειακή κρίση και τις πρόσφατες πολεμικές εξελίξεις, που αποθάρρυναν τους περισσότερους ιδιοκτήτες στο να αιτηθούν έκδοση αδειών δόμησης.

Αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σημαίνει πρακτικά ότι με τη λήξη της προθεσμίας αυτής, όλα σχεδόν τα γήπεδα με επιφάνεια μικρότερη των 4 στρεμμάτων θα χάσουν οριστικά τη δυνατότητα δόμησής τους, και άρα θα απαξιωθούν πλήρως.

«Επειδή η εκτεταμένη αυτή απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, ούτε από το Σύνταγμά μας επιτρέπεται, ούτε συμπεριλαμβανόταν το 2019 στο Εκλογικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ζητούμε την οριστική κατάργηση της παραπάνω ρύθμισης.

Επειδή, διαφορετικά, όπως όλοι ελπίζουμε, οι υγειονομικές, αλλά και οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον, ζητούμε να παραταθεί τουλάχιστον για μια διετία η προθεσμία για την εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του Π.Δ.24/5/1985 (ΦΕΚ 270 Δ/85) ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι ιδιοκτήτες έχουν τη σχετική δυνατότητα» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ