Αποκάλυψη: Όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Αποκάλυψη: Όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις μεταβιβάσεις ακινήτων

 

Σε τρία στάδια ολοκληρώνεται ο κύκλος των αλλαγών στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Από σήμερα, καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης αλλά με αρκετές «εξαιρέσεις». Την 1η Ιουλίου δεν θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να «διευκολύνει» τους ιδιοκτήτες για μερικές εβδομάδες ακόμη.

Από το φθινόπωρο θα μπούμε στην 2η φάση η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερες ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις αλλά και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Όσο για την 3η φάση θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και τότε θα ξεδιπλωθεί όλο το σχέδιο: νέες αντικειμενικές αξίες, νέοι συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης και του ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρονική ταυτότητα και υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φόρων μεταβίβασης.

Η πρώτη φάση είναι αυτή που διανύουμε από σήμερα και μέχρι (σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες) τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη φάση:

  1. Ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες του 2019 και όχι αυτές που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Επίσης, εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ενώ δεν θα απαιτείται έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Είναι η πιο καλή φάση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς σε αυτούς τους τρεις μήνες μπορούν να γίνουν οι «φθηνότερες» αγοραπωλησίες. Ο φόρος μεταβίβασης δεν αλλάζει καθώς δεν ισχύουν οι νέες αντικειμενικές ενώ δεν υπάρχει και η επιβάρυνση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου το κόστος έκδοσης της οποίας μπορεί να φτάσει και στα 1000 ευρώ.
  2. Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος του χρόνου. Διατηρείται το πλεονέκτημα της διατήρησης των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών αλλά προστίθεται το βάρος της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας. Επίσης, μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχουν μπει και άλλες συναλλαγές ακινήτων στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης οι οποίες και σήμερα γίνονται με επίσκεψη στη Δ..Ο.Υ.
  3. Η τελική φάση από την 1/1/2022 φέρνει τα πάνω κάτω. Σίγουρη έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας, νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο, πριν ή ταυτότητα με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Από 1/1/2022 θα αλλάξουν όλα καθώς σχεδόν όλες οι δηλώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες σε συνδυασμό με τους νέους φόρους, θα φέρουν τα πάνω κάτω στη φορολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ