Τέλος στην «προαιρετική» μείωση των ενοικίων – Ζήτω το υποχρεωτικό κούρεμα

To μέτρο απέτυχε, παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών

Τέλος στην «προαιρετική» μείωση των ενοικίων – Ζήτω το υποχρεωτικό κούρεμα

Η «προαιρετική» μείωση των ενοικίων τελείωσε. «Ζήτω το υποχρεωτικό κούρεμα». Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε το πρωί του Σαββάτου ότι το μέτρο με το οποίο προσπάθησε να πορευτεί η αγορά για το δίμηνο Σεπτεμβρίου –Οκτωβρίου (δηλαδή το προαιρετικό κούρεμα των ενοικίων σε ποσοστό τουλάχιστον 30%) απέτυχε παταγωδώς. Έτσι, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, «σβήνει» το προαιρετικό κούρεμα και επανέρχεται το υποχρεωτικό κούρεμα. Μάλιστα, η τροπολογία είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το υποχρεωτικό κούρεμα να ισχύσει και για τον μήνα Δεκέμβριο. Τουλάχιστον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα περιμένουν αυτή τη φορά να πάρουν επιστροφή φόρου. Θα βλέπουν το 50% της ζημιάς να κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η ΑΑΔΕ, ετοιμάζει ήδη τη σχετική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι σχετικές αιτήσεις.

Με την υπό ψήφιση τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής:

  • Περιορίζεται για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τρέχοντος έτους (τ.έ.), αντί από τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 και το αργότερο έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2020 που ισχύει σήμερα, το μέτρο προαιρετικής μείωσης για ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού μισθώματος, αναφορικά με:

ι) μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης που πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και

ιι) μισθώσεις κύριας κατοικίας, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

  • Επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες πληττόμενων το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος (ίσχυσε για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020), αναλόγως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας (π.ε.), ως εξής:

ι. για τον μήνα Οκτώβριο τ.έ. σε:

- μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε π.ε. που εντάχθηκε για τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες κατά τον μήνα Οκτώβριο σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», σύμφωνα με την αναφερόμενη κ.υ.α. και τους οριζόμενους, σχετικά με τον κορωνοϊό, λόγους,

- συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στο πλαίσιο των οποίων, η σύμβαση εργασίας του μισθωτή, κατά τα ειδικώς οριζόμενα, έχει προσωρινά ανασταλεί.

ιι. από τον μήνα Νοέμβριο τ.έ. σε:

- μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε π.ε. που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου, ή σε π.ε. για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας, κατ' εφαρμογή κανονιστικής πράξης και για τους οριζόμενους, σχετικά με τον κορωνοϊό, λόγους, συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στο πλαίσιο των οποίων, η σύμβαση εργασίας του μισθωτή, κατά τα ειδικώς οριζόμενα, έχει προσωρινά ανασταλεί, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της π.ε. στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.

Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή των υπό ψήφιση διατάξεων, νοούνται ως επαγγελματικές και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

γ. Επεκτείνεται και για τον μήνα Οκτώβριο τ.έ. (ίσχυσε για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020), η απαλλαγή από την καταβολή μέρους, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού μισθώματος για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που έχει συμπεριληφθεί, βάσει απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, στις πληγείσες οικονομικά, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

δ. Επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους που φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του (ίσχυσε για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2020), ως εξής :

- για τον μήνα Οκτώβριο τ.έ., εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε π.ε. που εντάχθηκε, εντός του μήνα Οκτωβρίου 2020, για τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες, σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», κατά τα ως άνω οριζόμενα, και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

- από τον μήνα Νοέμβριο τ.έ., εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της π.ε. στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ