Οι αντικειμενικές αξίες και το... πικρό ποτήρι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση

Επιβεβαίωση του fpress.gr -Προς νέα αναβολή στην δημοσίευση των νέων τιμών ζώνης

Οι αντικειμενικές αξίες και το... πικρό ποτήρι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση

Την πληρoφορία που μετέδωσε το fpress.gr από τις 26 Φεβρουαρίου περί νέας αναβολής στην ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών επιβεβαίωσε χθες –εμμέσως πλην σαφώς- ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Η παραδοχή ότι υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες» αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο στο τέλος Μαρτίου να μην έχουμε τελικώς στα χέρια μας τις νέες αξίες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό θα γίνει με τις... ευλογίες των δανειστών οι οποίοι για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή είναι ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης.

Γιατί το υπουργείο Οικονομικών τα έχει βρει... μπαστούνια με τις νέες τιμές ζώνης; (δείτε και το σχετικό δημοσίευμα του fpress.gr ΕΔΩ) Διότι γνωρίζει ότι οι τεχνοκρατικές τιμές που θα παραδώσουν οι εκτιμητές θα (της) προκαλέσουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Έτσι, ή θα πρέπει να αγνοήσει τις εισηγήσεις των εκτιμητών (τους οποίους θα πληρώσει) ή θα πρέπει να εφαρμόσει τις εισηγήσεις τους οι οποίες όμως θα προκαλέσουν τεράστιες αντιδράσεις δεδομένου ότι –τεχνοκρατικά σκεπτόμενοι- οι εισηγητές θα προτείνουν σημαντικές αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μεγάλες μειώσεις στις ακριβές περιοχές.

Αν εφαρμοστεί στην πράξη το «τεχνοκρατικό» κριτήριο, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις σε «λαϊκές συνοικίες» όπως είναι οι ακόλουθες:

  • Στην κατώτερη ζώνη της Αγίας Βαρβάρας η οποία από το 2016 έχει οριστεί στα 700 ευρώ ανά τ.μ
  • Στα πιο υποβαθμισμένα σημεία του Αιγάλεω όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 800 ευρώ.
  • Στον Βύρωνα με την τιμή ανά τ.μ να βρίσκεται στα 900 ευρώ.
  • Στο Ίλιον όπου η τιμή ζώνης υπέστη μείωση το 2016 από τα 800 στα 750 ευρώ.
  • Στο Καματερό με την τιμή ζώνης των 750 ευρώ.
  • Στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Περιστερίου με σημερινή τιμή ζώνμης 750 ευρώ
  • Στον Ταύρο όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται στα 850 ευρώ
  • Στο Πέραμα, η τιμή ζώνης κινείται στα επίπεδα των 600-700 ευρώ σχεδόν σε ολόκληρο τον δήμο.

Στην επαρχία, οι υποψήφιες περιοχές για ανατιμήσεις στις τιμές ζώνης είναι σαφώς περισσότερες. Σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας, υπάρχουν περιοχές με τιμή ζώνης της τάξεως των 650-800 ευρώ. Μεταξύ αυτών, οι νομοί Λασιθίου, Άρτας, Ηλείας, Χίου, Λέσβου, Πρέβεζας (τόπο καταγωγής του υπουργού Οικονομικών όπου υπάρχουν τιμές ζώνης της τάξεως των 550 ευρώ), Αργολίδας, Αρκαδίας, Σάμου, Φλώρινας, Λακωνίας, Δράμας, Ορεστιάδας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Χαλκιδικής, Τρικάλων και αλλού.

Και ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει από τη μία να εμφανιστεί ότι ανεβάζει τις αξίες σε «φτωχογειτονιές» αλλά και σε περιοχές που έχουν πληγεί από το προσφυγικό (σ.σ τέτοιες είναι οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου) από την άλλη θα πρέπει να πιει το... πικρό ποτήρι και να προχωρήσει σε μειώσεις στις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου και της χώρας όπου βρίσκονται και τα «φιλέτα» του real estate. Με βάση την τεχνοκρατική αντίληψη (αλλά και την κοινή λογική) δεν δικαιολογείται να υπάρχουν τιμές ζώνης της τάξεως των 6250 ευρώ όπως γίνεται στο Ψυχικό, της τάξεως των 4550 ευρώ όπως γίνεται στην Εκάλη, των 4000 ευρώ που εντοπίζεται στην Κηφισιά ή ακόμη και τα 4600 ευρώ που είναι η υψηλότερη τιμή ζώνης στην Γλυφάδα. Στις ακριβότερες τιμές ζώνης του λεκανοπεδίου, η στρέβλωση είναι τεράστια καθώς ακόμη και το 2016 που έγινε ένα οριζόντιο «κούρεμα» στις αντικειμενικές αξίες, οι ακριβές περιοχές εξαιρέθηκαν αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ