Απλοποιείται η έκδοση αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα

Απλοποιείται η έκδοση αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα

Sτα υπό αδειοδότηση Κ.Υ.Ε που δεν βρίσκονται πλησίον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, δεν θα χρειάζεται έγγραφο έγκρισης από την Εφορεία Πόλης Αθηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασί

Στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει την έκδοση αδειών για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, όπως εστιατόρια, καφετέριες, κινηματογράφοι, θέατρα κ.ά., προχωρούν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος Αθηναίων. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η καινοτομία που εισάγεται προβλέπει ότι στα υπό αδειοδότηση Κ.Υ.Ε που δεν βρίσκονται πλησίον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, δεν θα χρειάζεται έγγραφο έγκρισης από την Εφορεία Πόλης Αθηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επ' αυτού γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με αυτόν τον τρόπο -συνεχίζει η ανακοίνωση- υλοποιείται μία σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και κατ' επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλέον από ένα τεράστιο γραφειοκρατικό «βάρος», που τους κόστιζε πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

Mε το νέο καθεστώς, δημιουργούνται οι εξής τρεις κατηγορίες:

· Για επιχειρήσεις που δε γειτνιάζουν με μνημεία ή επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους δε θα απαιτείται πλέον η έκδοση διαπιστωτικού ή άλλου εγγράφου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών για την έναρξη της λειτουργίας τους. Τόσο οι άδειες λειτουργίας όσο και οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων θα δίνονται με βάση τους υπόλοιπους όρους και περιορισμούς που ισχύουν για κάθε περιοχή.

· Οι επιχειρήσεις που συνορεύουν με μνημεία ή επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους θα λαμβάνουν πλέον απευθείας έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών και δε θα απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης της αίτησής τους από το Τοπικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό θα συμβαίνει τόσο για την άδεια λειτουργίας όσο και για τον χώρο που θα μπορεί να δοθεί για χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

· Σημειώνεται ότι για επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ενοποιημένο κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο γύρω από τη Ακρόπολη, ο οποίος αποτελεί τη ζώνη προστασίας της Ακρόπολης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (τμήμα της Πλάκας και του Θησείου κ.ά.), το καθεστώς παραμένει ίδιο και η διαδικασία αδειοδότησης θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων για τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας θα ενταθεί με πολύπλευρες παρεμβάσεις, που στόχο έχουν την απλοποίηση αδειοδότησης να αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων της Αθήνας, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε σχετικά: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επί της συγκεκριμένης πρότασης, απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία έγκρισης για την ίδρυση και λειτουργία Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επενδυτών του χώρου, πάντα στο πλαίσιο της τήρησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, θεραπεύοντας ταυτόχρονα νομικές αστοχίες και αβλεψίες του παρελθόντος. Η προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την παραπομπή των περισσότερων θεμάτων στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής, έχει κριθεί ως ιδιαίτερα χρονοβόρα και ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους πολίτες, αλλά και για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ιδίως, τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του αριθμού των καταστημάτων και εν γένει των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εντός του Δήμου Αθηναίων, είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή πολύ μεγάλου αριθμού αιτημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2020 απεστάλησαν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων περί τις 240 υποθέσεις, που αφορούσαν σε εγκρίσεις λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εντός του αρχαιολογικού χώρου των Αθηνών. Τέτοιες περιπτώσεις πλέον θα μπορούν να αντιμετωπιστούν απευθείας από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες. Μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση απόφασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που θα καθορίζει αναλυτικά τους όρους και τις περιοχές ισχύος τους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: «Κάνουμε την καθημερινότητα των επαγγελματιών απλούστερη, ξεπερνάμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών. Μετά τη στενή, πολύμηνη και γόνιμη συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επεμβαίνουμε δραστικά στη διαδικασία αδειοδότησης των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ξεκαθαρίσαμε με απόλυτη σαφήνεια τις περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης. Εστιατόρια, θέατρα, καφετέριες, κινηματογράφοι αποτελούν τον «σκληρό» πυρήνα της τοπικής οικονομίας του Κέντρου των Αθηνών. Και εμείς κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για την άρση των εμποδίων ίδρυσης, για τη μείωση των χρόνων έναρξης, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Διότι μόνο έτσι θα οδηγηθούμε σε αύξηση της απασχόλησης και άρα σε μια οικονομική ανάταξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ