Δήμος Θεσσαλονίκης: Έρχονται κυρώσεις για τα τραπεζοκαθίσματα

 Δήμος Θεσσαλονίκης: Έρχονται κυρώσεις για τα τραπεζοκαθίσματα

Παράπονα των δημοτών για  ασυδοσία με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων

Κυρώσεις σε όσους αναπτύσσουν ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος απάντησε στην τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Δρόσου Τσαβλή, ο οποίος μετέφερε παράπονα των δημοτών για «ασυδοσία με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη, τα οποία καταλαμβάνουν το δημόσιο χώρο, όχι ύπουλα και μυστικά, όχι σιγά - σιγά και προσεκτικά για να μη γίνουν αντιληπτά, αλλά με παρρησία και πλήρη αδιαφορία για νόμους, κανονιστικές, εγκυκλίους και οδηγίες».
Ο κ.Τσαβλής υποστήριξε πως ορισμένοι καταστηματάρχες αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα «χωρίς κανέναν σεβασμό στον πεζό, στα ΑΜΕΑ, στις μανάδες με τα καρότσια αλλά κυρίως στην ομορφιά, την τάξη, την αρμονία και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατεία Τσιρογιάννη απέναντι ακριβώς από τον Λευκό Πύργο.
Στις απαντήσεις τους ο αντιδήμαρχος κ.Κούπκας είπε πως «η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Υπάρχει μια μειοψηφία καταστηματαρχών που δεν δέχεται την κατανόηση μας. Είπαμε θα κάνουμε συστάσεις, όμως επειδή αυτό δεν έγινε σεβαστό, άρχισαν να συμπληρώνονται φύλλα ελέγχου και θα ακολουθήσουν οι κυρώσεις».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ανεξέλεγκτη.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην πλατεία Τσιρογιάννη και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύχθηκαν κάτω από τον πλάτανο λόγω κορωνοϊού είπε πως «το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ θετικό. Γιατί δεν υπήρχαν οι άστεγοι που ήταν μονίμως εκεί. Και όταν ακούω ότι έπαιζαν παιδάκια, μου έρχεται να γελάσω. Πήγαινα σχεδόν κάθε βράδυ στα καταστήματα που είναι εκεί, και δεν υπήρχαν παιδάκια να παίζουν γιατί ήταν άστεγοι και ξάπλωναν πάνω στα παγκάκια. Τώρα έχουν περιοριστεί οι άστεγοι στο τμήμα προς το Κρατικό Θέατρο, όπου εκεί πρέπει να λάβουμε μέτρα».
Τέλος, ο κ.Τσαβλής εκτός από την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων αναφέρθηκε και σε άλλα παράπονα των δημοτών για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών, κυρίως νεαρών, στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ