«Ανάσα» στα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

«Ανάσα» στα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολογου υποχώρησε δραστικά 

«Ανάσα στα ελληνικά ομόλογα» έδωσε η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τα συμπεριλάβει στο έκτακτο πρόγραμμα παρέμβασης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολογου υποχώρησε δραστικά στο 2,8% από το 4,5% που είχε φθάσει χθες.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, με αυτό το νέο πρόγραμμα η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν αποκλεισμένα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2015, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοληπτική διαβάθμιση εκ μέρους των κυριότερων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Αργά χθες το βράδυ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, μετά την απόφαση που έληφθη στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης δήλωσε ότι «οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση. Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ