Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ομόλογα

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ομόλογα

Οι ευρωπαϊκές αγορές δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να υποχωρούν, καθώς φαίνεται να αμβλύνεται η ένταση στη Μ. Ανατολή

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Οι ευρωπαϊκές αγορές δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων να υποχωρούν, καθώς φαίνεται να αμβλύνεται η ένταση στη Μ. Ανατολή. Επιπροσθέτως, η μεγάλη αύξηση που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Νοέμβριο, ενθάρρυνε τις πωλήσεις κρατικών τίτλων.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο 1,40% με 1,39% από το 1,38% που είχε υποχωρήσει χθες και η απόδοση του 5ετούς τίτλου μειώθηκε περαιτέρω στο 0,48% από το 0,49% που διαπραγματεύονταν χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 26 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς . Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 20ετές ομόλογο με 8 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,39% από 1,38% χθες έναντι -0,23% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,64% %.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1107 δολ. από 1,1104 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικό παραμένει το κλίμα για το δολάριο καθώς επανέρχονται οι φόβοι για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα σήμερα αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος στο 2,5% από 2,7%, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αρχικά εκτιμώμενης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και της Κίνας. Για το 2021, προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,6%, υποστηριζόμενη κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Από την άλλη πλευρά στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης παρουσίασε τον Δεκέμβριο οριακή βελτίωση (101,5, Νοέμβριος: 101,2) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,265%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,342%, στο 3μηνο στο -0,412 % και στο μήνα στο -0,466%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1110 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ