Αυτά είναι τα 10 κορυφαία πρόσωπα του 2015

Αυτά είναι τα 10 κορυφαία πρόσωπα του 2015
Τα δέκα πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή το 2015 συγκέντρωσε και μας παρουσιάζει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.Η επιλογή της Μέρκελ δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς ήδη το TIME την έχει ανακηρύξει πρόσωπο του 2015, αλλά το ότι στο «top 10» της λίστας του AFP είναι οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο τέως υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στην όγδοη θέση της λίστας αφού, σύμφωνα με το AFP, «συμβολίζουν την αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας που ζητήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα».

Στη δεύτερη θέση της λίστας οι εργαζόμενοι του πρακτορείου έφεραν με την ψήφο τους τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 2014 ο Πούτιν ήταν στην κορυφή της λίστας, ωστόσο, σύμφωνα με το AFP, το 2015 ήταν η χρονιά της Μέρκελ.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ την τέταρτη οι κάτοικοι του Παρισιού, οι οποίοι δεν νικήθηκαν από τον φόβο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Charlie Hebdo αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου.

Στην πέμπτη θέση της λίστας του AFP βρίσκεται ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, που αν και άφαντος έκανε την τζιχαντιστική οργάνωση να απλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Αούνγκ Σαν Σου της Μιανμάρ και ακολουθεί στην έβδομη ο υποψήφιος για το χρίσμα των ρεπουμπολικάνων και wanna-be πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκονται στην όγδοη θέση της λίστας αφού, σύμφωνα με το AFP, «συμβολίζουν την αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας που ζητήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα». «Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις βασικές εκλογικές του υποσχέσεις, το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πρότυπο για την άκρα Αριστερά της Ευρώπης, που σήμερα εκπροσωπείται από τους Podemos της Ισπανίας», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην ένατη θέση το AFP τοποθετεί τον Ζεπ Μπλάτερ, τον έκπτωτο πρόεδρο της FIFΑ, ενώ την τελευταία θέση μοιράζονται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.