Τι να κάνετε σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας

Τι να κάνετε σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας
Είκοσι ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που σόκαρε όλο τον πλανήτη, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια ενημερωτική καμπάνια παρέχοντας συμβουλές στους πολίτες της για το τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να προστατευτούν σε περίπτωση νέας επίθεσης.   

«Μια μεγάλη αφίσα με οδηγίες θα τοποθετηθεί σε δημαρχεία, περιφέρειες, αστυνομικά τμήματα, καταστήματα, στάδια, μουσεία κ.λπ», ανακοίνωσε την ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αφίσα είναι σχεδιασμένη όπως στις αντίστοιχες οδηγίες στα αεροπλάνα και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες συμβουλών όταν κάποιος περιμένει την άφιξη των δυνάμεων ασφαλείας ή την αστυνομία: να τρέξει, να κρυφτεί και να ειδοποιήσει.

Η πρώτη οδηγία αναφέρει «τρέξτε», σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό, βεβαίως. Συμβουλεύει επίσης να βοηθήσεις τους άλλους να φύγουν από τον επικίνδυνο χώρο. Αν το να τρέξεις είναι αδύνατο, τότε είναι καλό να κρυφτείς και να προστατευθείς. Αν κι αυτό δεν γίνεται, τότε είναι καλό να κρυφτείς πίσω από έναν τοίχο ή ένα οποιοδήποτε εμπόδιο, να σβήσεις το φως και να βάλεις το κινητό στο αθόρυβο.

Μόλις αισθανθείς ότι είσαι σε κάποια ασφάλεια, τότε πρέπει να καλέσεις τα νούμερα κινδύνου. Οταν έρθουν οι αστυνομικοί να μην τρέξεις προς το μέρος τους με απότομες κινήσεις, αλλά να σηκώσεις τα χέρια με τα δάχτυλα ανοικτά.

Η αφίσα περιλαμβάνει και άλλες πιο εξειδικευμένες συμβουλές:

  • Να εντοπίσεις τις πόρτες εξόδου από τη στιγμή που μπαίνεις σε ένα χώρο,
  • Να μη δώσεις καμία πληροφορία για ενδεχόμενη έφοδο της αστυνομίας και
  • Να μην ανεβάζεις ειδήσεις που δεν είναι σίγουρες στα social media.

Η αφίσα θα δημοσιευθεί και στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έπεται βίντεο με παρόμοιες συμβουλές.

«Από τη στιγμή που αλλάζουμε εποχή και πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με μια σχεδόν μόνιμη απειλή, πρέπει να αναπτύξουμε μια κουλτούρα κινήσεων που σώζουν καθώς και αλληλεγγύη», δηλώνουν αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ