S&P: Η Ελλάδα το 2012 πτώχευσε δύο φορές, προοδεύει αλλά δεν αναβαθμίζεται

S&P: Η Ελλάδα το 2012 πτώχευσε δύο φορές, προοδεύει αλλά δεν αναβαθμίζεται
Παρά τη σαφή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο άμεσης αναβάθμισης της Ελλάδας


Ειδικότερα, σε νέα του έκθεση, υπό τον τίτλο «S&P Sovereign Ratings Anchored Expectations In The Depths Of Eurozone Crisis», ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διαπιστώνει σαφή βελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις έχουν καταγράψει σημαντική μείωση, ενώ στην περιφέρεια τα επιτόκια έχουν διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ακόμη και στην Ελλάδα, υπερτονίζει η S&P, όπου το 2012 πτώχευσε δύο φορές, κατάφερε να ανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές, αντλώντας 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 4,95%.
Βέβαια, παρά την συντελεσθείσα βελτίωση, η Standard & Poor's δεν έχει προβεί σε ένα ευρύ «κύμα» αναβαθμίσεων. Ειδικότερα, έχει αναβαθμίσει κατά μία μόλις βαθμίδα την Ισπανία, την Λετονία και την Ιρλανδία, ενώ έχει διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας και της Κύπρου.
Να σημειωθεί πως η S&P επιβεβαίωσε στις 21 Μαρτίου του 2014 την αξιολόγηση «Β-» της Ελλάδας, με «σταθερό» outlook.
Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές αξιολογήσεις παραμένουν κάτω των προ-κρίσης επιπέδων, διαπιστώνει η Standard & Poor's. Άλλωστε, «θετικό» outlook διαθέτει μόνο η Ιρλανδία, ενώ την ίδια ώρα, Ιταλία και Φινλανδία έχουν «αρνητικό». Οι υπόλοιπες 15 ευρωπαϊκές αξιολογήσεις – συμπεριλαμβανομένου και της ελληνικής – διαθέτουν «σταθερό» outlook. Επομένως, εξάγεται το συμπέρασμα πως τα επόμενα 1 ή 2 χρόνια, δεν αναμένεται κάποια σημαντική τροποποίηση στις τρέχουσες αξιολογήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ