Σε χαμηλό 9 ετών οι πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων τον Οκτώβριο

Σε χαμηλό 9 ετών οι πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων τον Οκτώβριο

Στην πτώση συνέβαλαν κυρίως οι εταιρικοί δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας

Τον βραδύτερο ρυθμό από το 2014 σημείωσαν οι πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά τον Οκτώβριο, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια διατάραξε τις εκδόσεις τίτλων, προετοιμάζοντας το έδαφος για συνέχιση της επιβράδυνσης ως το τέλος του έτους.

Με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να αγγίζουν το 5%, το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τις αρνητικές εκθέσεις κερδών από μεγάλες εταιρείες, πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ομολόγων μόλις κάτω από 70 δισ. ευρώ (73,9 δισ. δολάρια), με κάθε τομέα να σημειώνει πτώση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Στην πτώση συνέβαλαν κυρίως οι εταιρικοί δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας, οι οποίοι πούλησαν το χαμηλότερο ποσό χρέους σε ευρώ από κάθε άλλον Οκτώβριο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg League table.

Το παράθυρο που άνοιξε για εκδόσεις μέσα στον Οκτώβριο δέχθηκε πλήγμα από την υποκείμενη μεταβλητότητα των επιτοκίων, τα τραγικά γεωπολιτικά γεγονότα και τους περιορισμούς των κερδών», δήλωσε ο Τζέιμς Κάνιφ, επικεφαλής της HSBC Holdings Plc για την κοινοπραξία εταιρικών και δομημένων χρεογράφων στις κεφαλαιαγορές για την Ευρώπη. «Τα προγράμματα χρηματοδότησης των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων ήταν σε καλή πορεία, έχοντας επωφεληθεί πλήρως από μια υποστηρικτική αγορά μετά το καλοκαίρι».

Ο επικεφαλής έρευνας εταιρικών ομολόγων στην ABN Amro Bank NV αναφέρει ότι «με βάση τα πρώτα σημάδια τιθάσευσης του πληθωρισμού, το πιθανότερο είναι ότι τα επιτόκια θα μειωθούν παρά θα αυξηθούν το επόμενο έτος, οπότε δεν είναι σαν να χάνουν το πλοίο με το να μην εκδίδουν ομόλογα οι εταιρείες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ