Γαλλία: Danone και Kellogg μεταξύ των 75 εταιρειώνπου η κυβέρνηση ζήτησε περικοπές τιμών

 Γαλλία: Danone και Kellogg μεταξύ των 75 εταιρειώνπου η κυβέρνηση ζήτησε περικοπές τιμών

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι είχε εξασφαλίσει δέσμευση από ορισμένες εταιρείες να μειώσουν τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα

 

 

Η Danone και η Kellogg είναι μεταξύ 75 εταιρειών καταναλωτικών αγαθών που οι γαλλικές αρχές ζήτησαν να μειώσουν τις τιμές, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι είχε εξασφαλίσει δέσμευση από ορισμένες εταιρείες να μειώσουν τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων εάν δεν τηρήσουν.

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη λίστα που είδε το Reuters, την οποία συνέταξε μια ερευνητική ομάδα, ως αναφορά για το έργο, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος. Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη λίστα.

Η Unilever, ο κατασκευαστής της μαγιονέζας Hellmann's και της σούπας Knorr, δήλωσε στο Reuters στις 9 Ιουνίου ότι ήταν μία από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν πρόσφατα και άλλες εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Mondelez και η Nestle .
Ωστόσο, ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παρασκευαστών τροφίμων, όπως ο γαλλικός γεωργικός όμιλος Avril, καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ποτών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Pernod Ricard.

Η Kellogg ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των εμπορικών ενώσεων και των εμπόρων λιανικής, αλλά ότι ο ετήσιος γύρος διαπραγματεύσεων είχε ολοκληρωθεί. Είπε ότι οι τιμές λιανικής για τα προϊόντα της καθορίστηκαν αποκλειστικά από τον λιανοπωλητή.

Η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης, εάν πετύχει, θα μπορούσε να οπλίσει ορισμένες από τις εταιρείες που είχαν αυξήσεις τιμών 10% ή περισσότερο τους τελευταίους μήνες να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές με τους μεγάλους λιανοπωλητές και να πιέσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι είναι εξαγριωμένοι εδώ και μήνες με τις τιμές των σούπερ μάρκετ που αγγίζουν υψηλά ρεκόρ, παρόλο που το κόστος των πρώτων υλών πολλών παραγωγών τροφίμων μειώνεται.
Οι κατασκευαστές όλων των ειδών, από παγωτό μέχρι προϊόντα καθαρισμού, ανεβάζουν τις τιμές, λέγοντας ότι πρέπει να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που έκανε την ενέργεια και άλλα προϊόντα ακόμα πιο ακριβά από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ορισμένοι κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών είπαν πρόσφατα ότι το κόστος αρχίζει να μειώνεται, οδηγώντας τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές να κατηγορούν τις εταιρείες ότι διατηρούν τις τιμές υψηλές χωρίς λόγο.

Οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών θα πρέπει να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις αυξήσεις τιμών καθώς το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώνεται, ανησυχώντας ότι περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μερίδιο αγοράς και την ανάπτυξη του περιθωρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ