Bloomberg: Κορυφαίες παγκοσμίως οι αποδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου – Καταλύτης οι εκλογές

Bloomberg: Κορυφαίες παγκοσμίως οι αποδόσεις του  ελληνικού χρηματιστηρίου – Καταλύτης οι εκλογές

Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια από τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με τη βοήθεια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας της, σημειώνει το Bloomberg. Οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για τις αγορές, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι η πιθανή αναβάθμιση στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα) θα εξαρτηθεί από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εμφανίζοντας άνοδο 22% από τις αρχές του 2023, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ είναι ο 6ος καλύτερος ανάμεσα σε 92 δείκτες αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Παρά τις εκτιμήσεις ότι η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες θα πυροδοτήσει διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, το ράλι μέχρι στιγμής βρίσκει στήριγμα στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις.
«Να τι έχει αλλάξει: Η Ελλάδα κερδίζει αργά και πάλι το στάτους της επενδυτικής βαθμίδας. Έχεις κάτι που ήταν υποτιμημένο για 10 χρόνια, στη συνέχεια κατέρρευσε για άλλα 12 και τώρα κινείται ξανά προς την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις οθόνες των επενδυτών», λέει στο Bloomberg ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars.

Σύμφωνα με την άποψή του, το ρίσκο των επαναληπτικών εκλογών έχει προεξοφληθεί αρκετά και οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ολοένα βελτιούμενη οικονομία και η έξοδος από την κατηγορία junk στις αγορές. Οι αναλυτές της Barclays Plc δεν περιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 2015 και υποστηρίζει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι πιθανή εντός του έτους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ελλάδα είναι επίσης βασικός δικαιούχος κονδυλίων της ευρωζώνης, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να ενισχύουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές εκλογές είναι το τελευταίο εμπόδιο στην 13ετή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, δηλώνει το Bloomberg.

«Ένας νέος “μεγακύκλος” πιθανότατα θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες κατέγραψαν ένα ισχυρό ράλι με φόντο την ανοδική αναθεώρηση των κερδών ανά μετοχή», σχολιάζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, μεταξύ των οποίων και ο Emmanuel Cau.«Μια συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετεκλογικά, θα είναι ευοίωνο σημάδι για την ελληνική αγορά», προσθέτει.

Τραπεζική ώθηση

Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν κάνει πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων δανείων» και έχουν επωφεληθεί από τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ.

Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μάλιστα, βρίσκονται σε συνομιλίες με την ΕΚΤ για το ενδεχόμενο επανέναρξης των μερισμάτων, σχολιάζει το Bloomberg.
Μια ακόμη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες είναι το γεγονός ότι οι μετοχές τους δεν επηρεάστηκαν από την παγκόσμια τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου, εν αντιθέσει με την κατάρρευση που υπέστησαν στον απόηχο της Μεγάλης Κρίσης.

Παρά τα πρόσφατα κέρδη ωστόσο, οι μετοχές παραμένουν μακριά από υψηλά που έχουν καταγράψει μακροπρόθεσμα, ενώ η αξία των συναλλαγών είναι χαμηλή. Οι αναλυτές εκτιμούν ακόμη ότι τα μελλοντικά κέρδη των εισηγμένων δεν αποτυπώνονται πλήρως στον δείκτη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Το ΧΑ επιταχύνει φτάνοντας τους ρυθμούς των διεθνών αγορών, ενώ την ίδια ώρα διαφαίνεται η σωτήρια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε ο θανάσης Δρογώσης, αναλυτής της Παντελάκης Χρηματιστηριακή ΑΕ. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη προσελκύουν επενδυτές στην ελληνικές μετοχές, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ