ΕΟΔΥ: Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου

ΕΟΔΥ: Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου

Η ενημέρωση θα γίνει με διανομή έντυπου υλικού, καθώς και με πρακτική επίδειξη μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για παρακολούθηση κατ' οίκον.


Δράση με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό σκοπό για το κοινό, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου, οργανώνει αύριο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στηρίζοντας την πρόληψη και την αυτοδιαχείριση της υπέρτασης.

Η ομάδα δράσης και ενημέρωσης του κοινού θα βρίσκεται στην πλατεία Κοραή την Τρίτη 17 Μαίου, από τις 10:00 έως τις 13:00. Η ενημέρωση θα γίνει με διανομή έντυπου υλικού, καθώς και με πρακτική επίδειξη μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για παρακολούθηση κατ' οίκον.

Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι η κύρια αιτία πρώιμων θανάτων παγκοσμίως, υπεύθυνη για περισσότερους από 28.000 θανάτους κάθε ημέρα.

Στην Ελλάδα πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχουν από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα), ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό.

Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η μειωμένη φυσική άσκηση ή έλλειψη αυτής, η διατροφή πλούσια σε αλάτι με υψηλά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και η χρήση αλκοόλ και καπνού είναι κάποια από αυτά.

Αρχικά, η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και άνοια.

Η πρόληψη, ο έλεγχος και η ρύθμιση της πίεσης μέσω φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την υπέρταση και τις επιπτώσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ