Υψηλή αποτελεσματικότητα από το εμβόλιό της Moderna σε έφηβους από 12 έως 17 ετών

Υψηλή αποτελεσματικότητα από το εμβόλιό της Moderna σε έφηβους από 12 έως 17 ετών

Στο απόλυτο 100% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών

Υψηλή αποτελεσματικότητα στους εφήβους 12 έως 17 ετών, έχει το εμβόλιο της Moderna κατά του Covid 19, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, μελετώντας τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για άδεια χρησιμοποίησης του εμβολίου της σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις αρχές του Ιουνίου στις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Το άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, των Pfizer/BioNTech, έχει ήδη λάβει άδεια για την χορήγησή του στους εφήβους σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 12 - 15 ετών

Η μελέτη της Moderna περιέλαβε περισσότερους των 3.700 συμμετεχόντων ηλικίας 12 έως 17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα 2/3 των οποίων έλαβαν το εμβόλιο και το 1/3 placebo. Στους πλήρως εμβολιασθέντες δεν υπήρξαν συμπτώματα ανέφερε η εταιρία, γεγονός που μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα 100%, το ίδιο δηλαδή ποσοστό με αυτό της Pfizer και BioNTech στην κλινική δοκιμή των ηλικιών 12 έως 15 ετών.

«Έπειτα από την χορήγηση δύο δόσεων, κανένα κρούσμα Covid-19 δεν εντοπίσθηκε στην ομάδα του εμβολίου... έναντι 4 περιστατικών στην ομάδα του placebo, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Έπειτα από την χορήγηση μίας δόσης διαπιστώθηκε αποτελεσματικότητα 93%, διευκρινίζει η εταιρεία.

Το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό και καμία ανησυχία σε σχέση με την ασφάλειά του δεν έχει εντοπισθεί μέχρι στιγμής, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ίδιες που παρατηρήθηκαν και στους ενηλίκους, ΄όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, εξάντληση, ρίγη κλπ. Οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη θα παρακολουθούνται για διάστημα ενός έτους μετά τη δεύτερη δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ