Προσοχή! Κίνδυνος - θάνατος για όσους δουλεύουν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα

Προσοχή! Κίνδυνος - θάνατος για όσους δουλεύουν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα

Η «πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη» όπως έδειξε και επίσημα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την υπερεργασία. Όπως τονίζουν, περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment Intenational, έδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις λόγω των πολλών ωρών που εργάζονταν. Το ποσοστό είναι αυξημένο σχεδόν κατά 30% σε σχέση με το 2000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Π.Ο.Υ. Προειδοποιεί: Το αλάτι είναι το νέο «δηλητήριο» στα τρόφιμα

«Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες είναι να προωθήσουμε περισσότερες ενέργειες, περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους”, ανέφερε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα όλοι –κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι-- να "παραδεχθούμε επιτέλους ότι οι πάρα πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ποσοστό 72% άνδρες, ηλικίας 60 με 79 ετών, οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών.

Επίσης, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πλήττονται περισσότεροι οι άνθρωποι που ζουν στη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Σε μια περιοχή δηλαδή στην οποία περιλαμβάνονται η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 194 χώρες και διαπίστωσαν ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση εκείνους που δουλεύουν 35 με 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Η έρευνα αφορούσε στην περίοδο 2000-2016 και δεν εξετάστηκαν οι συνθήκες εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως, αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υγειονομική κρίσης ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους. “Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας”, τόνισε ο ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον το 9% των ανθρώπων εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

Ο Φρανκ Πέγκα, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επικαλέστηκε μια έρευνα του National Bureau of Economic Research σε 15 χώρες και είπε ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown. Τόνισε ότι η τηλεργασία καθιστά πιο δύσκολη την αποσύνδεση των εργαζομένων, ενώ συνέστησε να υπάρχουν “περίοδοι ξεκούρασης”. Σύμφωνα με τον ειδικό του ΠΟΥ, η πανδημία αύξησε την εργασιακή ανασφάλεια, κάτι που σε περιόδους κρίσης ωθεί όσους διατήρησαν την εργασία τους να εργάζονται περισσότερο προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ικανοί. «Καμία εργασία δεν αξίζει να αναλάβουμε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού ή μιας καρδιακής νόσου. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σε περιορισμούς που θα επιτρέψουν να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ