«Μπλόκο» σε εξαγωγές φαρμάκων από τον ΕΟΦ - Ποια φάρμακα περιλαμβάνονται στη λίστα

«Μπλόκο» σε εξαγωγές φαρμάκων από τον ΕΟΦ - Ποια φάρμακα περιλαμβάνονται στη λίστα
Προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων ενεργοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΦ:

Ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών καιτης ενδοκοινοτικής διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πίνακα.

Ηπαρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθεαποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα ταφαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Η έκτακτη εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιείται από το ΙΦΕΤΑ.Ε. ή φαρμακευτική εταιρεία στο πλαίσιο της μόνιμης ή/και της έκτακτης κάλυψης των αναγκών των ασθενών.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλουςτους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία)σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκώντων ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19 του ν.δ. 96/73 όπωςτροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ν. 1316/1983 και το άρθρο 175, παρ. 2α της ΔΥΓ3(α) /ΓΠ32221 (ΦΕΚ 1049 Β’/29.4.13).

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ

Η παρούσα απόφαση είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεώτερη απόφαση τουΕΟΦ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ