Αλλάζουν τα κριτήρια για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Μετά το «ξεπούλημα» στις τράπεζες και τη Folli Follie

Αλλάζουν τα κριτήρια για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα με βασικό θέμα συζήτησης την εικόνα της χρηματιστηριακής ελληνικής αγοράς.
Με αιχμή την υπόθεση της Folli Follie, Χρηματιστήριο Αθηνών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται στη φάση συζητήσεων για να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια α) εισαγωγής στον δείκτη FTSE 25, και β) παραμονής στον δείκτη αυτό.

Ο FTSE 25 είναι ο δείκτης στον οποίο περιλαμβάνονται οι μετοχές εταιρειών, αυτό που λεγόταν παλιότερα, τα «διαμάντια» του Ελληνικού χρηματιστηρίου, αφού εντάσσονται τράπεζες, γνωστές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, του λιανεμπορίου και των κατασκευών.

Μια πρώτη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δ. Λιακό, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου κ. Σ. Λαζαρίδη ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει τη δυνατότητα να παραγγέλνει αυτοβούλως ελέγχους από ορκωτούς ελεγκτές για τους ισολογισμούς των εταιρειών στον εν λόγω δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Folli Follie διαπραγματευόταν στον συγκεκριμένο δείκτη, που υποτίθεται ότι είναι η βιτρίνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν τρόποι παρακολούθησης της εταιρικής διακυβέρνησης σε μία εταιρεία, αν και τα περιθώρια είναι στενά, λόγω Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα να στέλνει τον Εισαγγελέα σε μία εταιρεία ή να καθαιρεί διοικήσεις. Στην Ελλάδα, τις διοικήσεις τις διορίζει το Πρωτοδικείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ