Vista Bank: Γιατί ο όμιλος Βαρδινογιάννη άλλαξε όνομα στην τραπεζα του στη Ρουμανία

Ψηλά βάζει τον πήχη για την άγνωστη σε πολλούς θυγατρική τράπεζα που διαθέτει στην Ρουμανία ο όμιλος Βαρδινογιάννη

Vista Bank: Γιατί ο όμιλος Βαρδινογιάννη άλλαξε όνομα στην τραπεζα του στη Ρουμανία

Μπορεί οι συστημικές τράπεζες να αποχωρούν μαζικά από τα Βαλκάνια, και γενικότερα από το εξωτερικό, ακολουθόντας τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις δεν συμβαίνει το ίδιο με τον όμιλο Βαρδονογιάννη ο οποίος επαναδραστηριοποιείται δυναμικά στον χώρο των τραπεζών μετά από την Xios Bank στις αρχές της δεαετίας του '90.

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο ο όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της εταιρείας Barniveld Enterprises κατέστη ο απόλυτος κυρίαρχος της IBG, της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας με το τίμημα να διαμορφώνεται σύμφωνα με πληροφορίες, στα 75 εκατ. ευρώ.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι δραστηριοποιείται και στην τραπεζική στην αγορά της Ρουμανίας. Εκεί διαθέτει την Marfin Bank Romania η οποία από χθες μετονομάστηκε σε Vista Bank Romania. H μετονομασία είναι ένα από τα τελευταία βήματα μιας διαδικασίας ενίσχυσης της τράπεζας που περιελάμβανε αύξηση κεφαλαίου 30 εκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018, διεύρυνση της ομάδας διαχείρισης και ανανέωση του χαρτοφυλακίου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Vista Bank κατατάσσεται στην 22η θέση από τις 35 τράπεζες στη Ρουμανία με βάση την αξία των περιουσιακών στοιχείων και ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να διπλασιαστεί το μερίδιο αγοράς και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο κερδοφόρο επιχειρησιακό μοντέλο προκειμένου να μπορέσει να είναι παρούσα στην επικείμενη συγκέντρωση της αγοράς.

Με 30 υποκαταστήματα σε όλη τη Ρουμανία, εκ των οποίων 9 στο Βουκουρέστι και 21 εκτός της πρωτεύουσας, η στρατηγική της τράπεζας είναι να ανοίξει περισσότερα υποκαταστήματα σε βασικές αγορές-πόλεις. Η τράπεζα χρησιμοποιεί ένα μοντέλο στο οποίο κάθε πελάτης έχει τον προσωπικό του διαχειριστή και λαμβάνει προσαρμοσμένη υπηρεσία.

Η Vista Bank έκλεισε το 2018 με καθαρά κέρδη 10,7 εκατ. RON (2,3 εκατ. ευρώ). Στα τέλη Απριλίου, η τράπεζα είχε χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 950 εκατ. RON (200 εκατ. ευρώ) και καταθέσεις ύψους 1,77 δισ. RON (370 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ