Γιατί «έκοψαν» τον Γ. Τανισκίδη από την IBG

Δεν πληροί τα κριτήρια του “feet n proper” αποφάνθηκε η Τράπεζα της Ελλάδας

Γιατί «έκοψαν» τον Γ. Τανισκίδη από την IBG

Δεν κατάφερε τελικά να αναλάβει καθήκοντα CEO στην IBG ο Γιώργος Τανισκίδης, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης η εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, τον «έκοψε».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε τεράστια ερωτηματικά στην αγορά, αφού το «κόψιμο» Τανισκίδη, ενός τραπεζίτη με τεράστια εμπειρία και περγαμηνές στον τραπεζικό κλάδο, δείχνει ότι ίσως να μην είναι τελικά και τόσο «αθώα» τα κριτήρια του «feet n proper» που τίθενται για την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Για παράδειγμα, το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς ένας έμπειρος τραπεζίτης, όπως ο Τανισκίδης, που είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που «έστησαν» τουλάχιστον δυο τράπεζες, την Xios Bank και την Millenium, που πρωταγωνίστησε στην εξαγορά της Marfin της Ρουμανίας από το group Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Fund Duet και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της IBG, να κρίνεται «ακατάλληλος» να διοικήσει την τελευταία; Όπως αναφέρεται και από την ευρωπαϊκή αρμόδια αρχή, την κεντρική τράπεζα, τα συγκεκριμένα κριτήρια έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τα άτομα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία της τράπεζας. Επίσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία της τράπεζάς τους, αλλά ενδεχομένως και του ευρύτερου τραπεζικού τομέα. Ο Γιώργος Τανισκίδης αν μη τι άλλο είναι και μέτοχος στην IBG, άρα το προφανές είναι ότι θα έκανε τα πάντα έτσι ώστε να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την ασφάλεια της τράπεζάς του. Όπως και να έχει, επίσημα πλέον τη θέση του CEO της IBG ανέλαβε εδώ και λίγες μέρες ο Δημήτρης Κυπαρίσσης, «δεξί χέρι» του Γιώργου Τανισκίδη, μέχρι πρόσφατα Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου της Eurobank. Ο κ. Κυπαρίσσης είχε διατελέσει Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων & Τραπεζικών Προϊόντων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και παλαιότερα Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Millennium Bank και Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Bank Europa στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ