«Κόκκινη» κάρτα από τον SSM για την προστασία της α΄ κατοικίας

«Κόκκινη» κάρτα από τον SSM για την προστασία της α΄ κατοικίας


Πιέσεις δέχονται οι τράπεζες από τους δανειστές να βγάλουν στο «σφυρί» ακίνητα πρώτης κατοικίας ακόμη και κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη. Τα «χαρτιά» του για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων άνοιξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) στις τράπεζες.

Ενόψει της εκπνοής του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018, οι θεσμοί έχουν εξαρχής οριοθετήσει τον πήχη για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας κάτω των 100.000 ευρώ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τις 75.000 ευρώ, ένα ποσό χαμηλότερο ακόμη και από το ήμισυ της ισχύουσας μέχρι σήμερα ελάχιστης προστασίας.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, ο νόμος Κατσέλη παρέχει σήμερα προστασία στην πρώτη κατοικία σε ένα εύρος αντικειμενικών αξιών από 180.000 για τον άγαμο έως 220.000 για τον έγγαμο, προσαυξημένη επιπλέον κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί (μέχρι τις 280.000 ευρώ).

Ο SSM εμφανίζεται αντίθετος σε παράταση του νόμου Κατσέλη για την προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Ο SSM επιμένει στο να μπει βαθιά το «μαχαίρι» στα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι όσοι μείνουν εκτός ορίων, θα μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζά τους και να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Η ενίσχυση των ρυθμίσεων, μάλιστα, είναι ο απώτερος στόχος, αφού διαπιστώνεται πως η λύση στο πρόβλημα των NPLs δεν μπορεί να δοθεί μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων, αλλά κυρίως μέσω της εξυγίανσης προβληματικών δανείων που θα ρυθμιστούν.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, ένα ποσοστό της τάξεως του 14,4% (με βάση τα στοιχεία τέλους α΄ εξαμήνου 2018) τελεί υπό καθεστώς αίτησης για νομική προστασία, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό αυτό φτάνει το 30%. Πράγμα που σημαίνει ότι από τα 27,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, δάνεια άνω των 8 δισ. ευρώ έχουν αιτηθεί νομική προστασία.

Η πλατφόρμα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, ο αριθμός των προγραμματισμένων –έως και τον Ιούνιο του 2019– πλειστηριασμών έχει φθάσει σήμερα τις 23.750.

Μεταξύ των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται είναι και διαμερίσματα ή μονοκατοικίες αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Για το 2019 ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν εκτιμάται στις 30.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ