O SSM στην Αθήνα - Τι θα συζητήσει με τράπεζες

O SSM στην Αθήνα - Τι θα συζητήσει με τράπεζες

Στο στόχαστρο του SSM μπαίνουν τα πλάνα των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στην τριετία 2019 – 2021, με τις πρώτες συζητήσεις επί των στόχων να ξεκινούν στην Αθήνα όπου καταφθάνουν κλιμάκια του επόπτη.

 

Το μήνυμα του SSM προς τις τράπεζες θα είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Σήμερα το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τεσσάρων συστημικών ομίλων ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ ή 47% επί του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Μέσω των σχεδίων που έχουν υποβάλει στον SSM οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τις «κόκκινες» χορηγήσεις περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 53,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, δηλαδή μείωσή τους στα 35 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2018. Η μείωση αυτή θα επέλθει μέσα στην τριετία 2019 – 2021, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω του 20% στο τέλος του 2021 από 47,6% σήμερα.

Πρόκειται για μια διαδικασία που αναπόφευκτα θα προκαλέσει ζημιές. Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν οι τράπεζες μπορούν να τις απορροφήσουν χωρίς να εμφανίσουν αρνητικό αποτέλεσμα στις επόμενες τέσσερις οικονομικές χρήσεις, άρα και δίχως να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPEs μέχρι τα τέλη του 2021 από τις τράπεζες σχεδιάζεται να επιτευχθεί σε ποσοστό 40% – 45% μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 30% - 35% μέσω πλειστηριασμών και ρευστοποιήσεων ενεχύρων, κατά 20% μέσω ρυθμίσεων και αποπληρωμών και κατά το εναπομείναν μέσω διαγραφών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συνάντηση

Οι συνθήκες που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα και η διαχείριση των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, Αλέκου Φλαμπουράρη με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του ΤΧΣ ο πρόεδρος Βερύκιος Ανδρέας, ο διευθύνων σύμβουλος, Czunda Martin και o Ξηρουχάκης Ηλίας (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής).

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργού, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα και η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα κ. Φλαμπουράρης είναι πως πρέπει να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς με κάθε τρόπο η πρώτη κατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ