Έρχεται νέο «καμπανάκι» από τον SSM για τα κόκκινα δάνεια

Έρχεται νέο «καμπανάκι» από τον SSM για τα κόκκινα δάνεια

 

Ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας για τις τράπεζες και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους, καθώς αναμένεται «καμπανάκι» από τον SSM και για την κάλυψη από προβλέψεις.

Τις επόμενες εβδομάδες είναι προγραμματισμένες νέες επαφές των ελληνικών τραπεζικών διοικήσεων με τον SSM, τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, για τον καθορισμό των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων έως και το 2021.

Για να μειωθούν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια επίπεδα έως το 2022 θα πρέπει έως και το 2021 να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον στο 15% από 40% σήμερα.

Ο ορίζοντας του 2021 μπαίνει ήδη στο τραπέζι καθώς ο SSM έχει διαμηνύσει στις ελληνικές τράπεζες ότι θέλει στα τέλη του 2022 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να έχει υποχωρήσει κάτω του 10%, από 9% έως ιδανικά 6%.

Η μείωση αυτή προϋποθέτει την περαιτέρω βελτίωση των οργανικών επιδόσεων των τραπεζών στη διαχείριση των ανοιγμάτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών τους δανείων, σε τιμές που, λόγω της πίεσης του χρόνου, θα προκαλέσουν ζημιές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια τέταρτη αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση.

Να σημειωθεί πως η χαμηλη πρόοδος που καταγράφεται μέχρι στιγμής στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων προέρχεται κατά κύριο λόγο από πωλήσεις και διαγραφές «κόκκινων» δανείων και όχι από την προώθηση αποτελεσματικών ρυθμίσεων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί στην αγορά προβληματισμό για το αν οι τράπεζες είναι σε θέση να επιτύχουν το εύρος αποκλιμάκωσης των επισφαλειών για το οποίο έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ