Τα σχέδια των τραπεζών για τα δάνεια

Τα σχέδια των τραπεζών για τα δάνεια

 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι τράπεζες για να πιάσουν το 2018 τους στόχους μείωσης των ανοιγμάτων τους που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 θα έχουν μειώσει τα «κόκκινα δάνεια» (ιδιωτών και επιχειρήσεων) κατά το ποσό των περίπου 40 δισ. ευρώ.

Με βάση τα σχέδια που έχουν γνωστοποιηθεί, οι τράπεζες ετοιμάζονται για τη ρευστοποίηση ως και τις αρχές του 2019 δανείων που είναι καλυμμένα με ακίνητα, επαγγελματικούς χώρους κατά βάση, αλλά και οικόπεδα.

Συγκεκριμένα:

  • Η Alpha Bank θα ξεκινήσει μέσα στην εφετινή χρονιά την πώληση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 η πώληση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς ενέχυρα, 1 δισ. ευρώ.
  • ΗEurobank ολοκλήρωσε στο τέλος του 2017 την πώληση οφειλών καταναλωτικής πίστης ονομαστικής αξίας 1,50 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει στη ρευστοποίηση ενός αντίστοιχου πακέτου ύψους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
  • Η Εθνική Τράπεζα ως το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει συμφωνία για την πώληση οφειλών καταναλωτικής πίστης και μικρών επιχειρήσεων / επαγγελματιών ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την επιτυχημένη πώληση δανείων με εξασφαλίσεις αναμένεται να ολοκληρώσει ως και το τέλος Ιουνίου την πρώτη μεταβίβαση οφειλών καταναλωτικής πίστης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ περίπου βρίσκονται εντός ισολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ