Υποχώρηση (;) ΔΝΤ για τις τράπεζες: Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση

«Χώρο» στις συστημικές τράπεζες να υλοποιήσουν απερίσπαστες το πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα θα δώσει το ΔΝΤ, μετά την επιτυχία τους στα stress test.
Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να μην επιμείνει στη θέση του για την ανάγκη ενός νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης 10 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή πλεύσης του Ταμείου αποτελεί μια ανάσα για το εγχώριο σύστημα, καθώς επιτρέπει στις τράπεζες να εφαρμόσουν απερίσπαστες τη στρατηγική τους, με στόχο να καταστήσουν ξανά τα πιστωτικά ιδρύματα αυτόνομα χρηματοδοτικά, ισχυρά κεφαλαιακά και με υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας.
Ορόσημο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο αποτελεί αναμφίβολα η είσοδος στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται κάποια στιγμή την περίοδο 2022 - 2023. Ως εκ τούτου, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει το αργότερο έως και το 2021 να έχουν μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια από το 45% σήμερα στα επίπεδα του 10%, για να πιάσουν τα κριτήρια ένταξης.
Οι δράσεις που σχεδιάζονται για επανασύνδεση με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για την έξοδο από το Μνημόνιο, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη... ορατότητα για τη γενικότερη πορεία της χώρας.
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής τους είναι οι εξής:
Βελτίωση δεικτών ρευστότητας. Οι τράπεζες στοχεύουν στην απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος ELA το αργότερο έως και τις αρχές του 2019. Ηδη η Εθνική Τράπεζα το έχει πετύχει, η Τράπεζα Πειραιώς θα το κάνει έως το φθινόπωρο, ενώ Eurobank και Alpha Bank θα ακολουθήσουν.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο δανεισμός των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ και τον ELA μειώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 24,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Σημαντική ήταν η μείωση του ELA στα 10,2 δισ. ευρώ από 13,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Για τον λόγο αυτόν προγραμματίζονται νέες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων ως και το τέλος του 2018, το ύψος των οποίων θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια προσέλκυσης των μετρητών που βρίσκονται σε θυρίδες και σεντούκια. Το 2019 θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος εκδόσεων, με τη διάθεση αυτή τη φορά τίτλων χωρίς εξασφαλίσεις (senior bonds), 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ανά όμιλο.
Κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Μπορεί οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το επιδιωκόμενο σταδιακό άνοιγμα της κάνουλας των δανείων, αλλά και η ανάγκη για διαφοροποίηση των εργαλείων άντλησης κεφαλαίων επιβάλλουν πρόσθετες κινήσεις.
Οι στόχοι μείωσης των επισφαλειών το 2018 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και για να επιτευχθούν θα χρειαστούν επιθετικότερες πωλήσεις δανείων, σε χαμηλές τιμές, αλλά και γενναίες ρυθμίσεις δανείων.