Μασάζ στους… καταθέτες για να βγουν τα λεφτά από τα στρώματα

Μασάζ στους… καταθέτες για να βγουν τα λεφτά από τα στρώματα

 

Στα μετρητά στρέφουν την προσοχή τους οι τράπεζες μετά την επιτυχία τους στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στο «στόχαστρο» των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων μπαίνουν για τα καλά οι καταθέσεις που έκαναν… φτερά σε φυσική μορφή κατά τη διάρκεια του πρώτου εξάμηνου του 2015.

Σύμφωνα με τραπεζικά , την περίοδο του πανικού, μετά την πολιτική αλλαγή του 2015 και μέχρι την επιβολή των capital controls, οι διαρροές από αναλήψεις χαρτονομισμάτων ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Εκτιμούν ότι περίπου το 50% αυτών των μετρητών έχει καταναλωθεί από τους πολίτες για την κάλυψη υποχρεώσεων της τελευταίας τριετίας, καταναλωτικών και φορολογικών, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος τους έχει γυρίσει σε λογαριασμούς.

Ως εκ τούτου, υπάρχει σήμερα μια δεξαμενή της τάξης των 10 δισ. ευρώ σε θυρίδες και στρώματα, τα οποία αν επέστρεφαν στο σύστημα θα άλλαζαν σε μεγάλο βαθμό το χρηματοδοτικό προφίλ των πιστωτικών ιδρυμάτων, επιτρέποντας το σταδιακό άνοιγμα της κάνουλας των δανείων.

Τα καταστήματα έχουν καταρτιστεί λίστες με τους πελάτες που είχαν προχωρήσει την περίοδο της αναταραχής σε αναλήψεις. Βάσει αυτών των στοιχείων τα στελέχη των τραπεζικών μονάδων έχουν τακτικές επαφές με το συγκεκριμένο πελατολόγιο για το απαραίτητο… μασάζ. Στόχος, να «χτίσουν» σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταθέτες ώστε να τους πείσουν σταδιακά να επαναφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το Μάρτιο τα υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η άνοδος αυτή προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις καθαρές εισροές ύψους 958 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν στους λογαριασμούς των ιδιωτών.

Θετική ήταν η εικόνα και για τις επιχειρήσεις, τις μη χρηματοπιστωτικές, που αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 647 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Πλέον, το σύνολο των καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου, διαμορφώνεται σε 140,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Μάιο του 2015, πριν δηλαδή την επιβολή των capital controls.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αναρριχηθεί σε υψηλό 33 μηνών, ξεπερνώντας τα 104 δισ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 έκλεισε με μείωση 328 εκατ. ευρώ για τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, επίδοση που θεωρείται ικανοποιητική δεδομένου ότι πάντα οι πρώτοι μήνες της χρονιάς για εποχικούς λόγους είναι πτωτικοί.

Πέρυσι την ίδια περίοδο, τα υπόλοιπα είχαν μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ και στο τέλος της χρονιάς η αύξησή τους ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ.