Έρχονται τραπεζικές ανακατατάξεις - Τι θα κάνουν οι «μεγάλοι»

Η νέα μορφή των τραπεζικών καταστημάτων και τα νέα προϊόντα που αναμένεται να "πέσουν" στην αγορά

Έρχονται τραπεζικές ανακατατάξεις - Τι θα κάνουν οι «μεγάλοι»

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ύστερα από αρκετά χρόνια συρρίκνωσης και αποκλεισμού από τις αγορές.Τραπεζικοί κύκλοι αναμένουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει νέος κύκλος ανάπτυξης, ο οποίος ωστόσο δεν θα έχει καμία σχέση με τη φάση μεγέθυνσης που γνώρισε ο κλάδος τη δεκαετία του 2000.

Εκείνη την περίοδο κυρίαρχο ρόλο για τη διείσδυση ενός ιδρύματος στην αγορά έπαιζε το μέγεθος του δικτύου και η δυνατότητα παροχής πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, καθοριστικότερος παράγοντας αποτελεί η παροχή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου με βασικό κανάλι τις κινητές συσκευές, τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Ήδη, προετοιμάζονται κινήσεις που αναμένεται να προκαλέσουν ανακατατάξεις στην αγορά.

Για παράδειγμα, η Praxia Bank, πρώην Credit Com, βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, με στόχο να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά με την πλήρη τραπεζική άδεια που διαθέτει. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ευέλικτη τράπεζα με μικρό αριθμό καταστημάτων, που θα δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Τα Iδρύματα Hεκτρονικού χρήματος έχουν επιπλέον της δραστηριότητας έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, τη δυνατότητα να παρέχουν και υπηρεσίες πληρωμών, καθώς και άλλες επικουρικές και στενά συνδεόμενες με αυτές δραστηριότητες υπηρεσίες.

Η DECA Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, απέκτησε έναντι 15 εκατ. ευρώ στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή, στην εταιρεία Viva Wallet. Ο Όμιλος εταιρειών VivaWallet δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000 και διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής για συστήματα συναλλαγών, στις υπηρεσίες μεταφορών, θεαμάτων και στις υπηρεσίες πληρωμών.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν κινητοποιήσει τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν δρομολογήσει επενδυτικά προγράμματα αναβάθμισης των ψηφιακών τους υποδομών και αναπροσαρμογής του δικτύου των καταστημάτων τους.

Τα τραπεζικά καταστήματα θα μετατραπούν σταδιακά σε χώρους προώθησης προϊόντων και συναντήσεων με τους πελάτες για τη δημιουργία νέων ή τη σύσφιγξη υφιστάμενων σχέσεων.

Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν εκσυγχρονίσει την πλειονότητα των ΑΤΜ τους, ώστε να υποστηρίζουν συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, οποτεδήποτε, είτε πρόκειται για αργία ή για εργάσιμη ημέρα.

Παράλληλα, προχωρούν σε συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών e-banking, προσφέροντας ποιοτικότερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις που η επίσκεψη σε ένα κατάστημα είναι αναγκαία.