Αγωνία για τα stress test των τραπεζών

Αγωνία για τα stress test των τραπεζών

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες, καθώς στα μέσα Απριλίου οι διοικήσεις θα έχουν μια σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διοίκηση κάθε τράπεζας θα ενημερωθεί για το αν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για την τράπεζά τους και το χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους, ώστε να προετοιμάσουν τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

Οι συστημικές τράπεζες απέστειλαν και τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ολοκληρώνοντας έτσι την διαδικασία υποβολής.

Τον λόγο έχουν τώρα οι ευρωπαϊκές αρχές οι οποίες θα στρεσάρουν τα οικονομικά στοιχεία βάσει των παραδοχών του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα έχουν εικόνα για τα αποτελέσματα των stress test. Επίσημα, όμως, ο χρόνος που θα ολοκληρωθούν τα stress test είναι αρχές Μαΐου. Ο SSM θα σχηματίσει εικόνα αποκλειστικά από τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες και θα βγάλει τα αποτελέσματα του.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξες για τα αποτελέσματα των stress test. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανή να καλύψει τα δυσμενή σενάρια των κεφαλαιακών ελέγχων. Με βάση τις εκτιμήσεις ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινείται πάνω από το 5%- 6%, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων από την ΕΚΤ.

Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα «περάσουν» το δυσμενές σενάριο της άσκησης ενώ θεωρούν ότι αν κάποια τράπεζα βρεθεί στο όριο και χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αυτή θα είναι σχετικά μικρή και θα υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για το πότε θα πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ