Σε... στενό κύκλο τα εγκαίνια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών

Μόλις δύο οφειλέτες, μια τράπεζα και ένα συμβολαιογραφικό γραφείο θα ανοίξουν τελικώς τον χόρο μέσω του eauction.gr - Πότε εμφανίζονται τα μεγάλα ονόματα

Σε... στενό κύκλο τα εγκαίνια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών

Ενώ όλα τα φώτα στρέφονται στα σημερινά εγκαίνια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.gr, μια απλή ματιά στα στοιχεία των πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι για σήμερα αποδεικνύει ότι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να κινηθούν εκ του ασφαλούς και να αποφύγουν πάση θυσία το φιάσκο δεδομένου μάλιστα ότι και οι επικεφαλής των θεσμών είναι στο Hilton και παρακολουθούν. Έτσι, οι σημερινοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν μόλις δύο οφειλέτες –μια ομόρρυθμη εταιρεία και μια σύζυγο- επισπεύδονται από μια σύζυγο και θα εκτελεστούν από δύο συμβολαιογράφους που συστεγάζονται καθώς πρόκειται πολύ απλά για… μάνα και κόρη.

Με μόλις 10 ακίνητα να ανήκουν σε αυτούς τους δύο οφειλέτες –και μάλιστα την αξία του μεγαλύτερου να μην ξεπερνά τις 700.000 ευρώ αλλά και τα υπόλοιπα να είναι απλές θέσεις παρκινγκ των 10.000 ευρώ- είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα μπορεί να πάει κάτι στραβά. Και τις επόμενες εβδομάδες όμως, θα κινηθεί το σύστημα σε… ρηχά νερά. Ξεχωρίζει ανήμερα του Αγίου Νικολάου ένας πλειστηριασμός που αφορά στην Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου για 4,5 εκατομμύρια ευρώ με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, ένας πλειστηριασμός στις 8/12 που αφορά στην Ηλιακή Κατασκευαστική ενώ πραγματικά μεγάλο ποσό θα φτάσουμε τον Μάιο του 2018 για να δούμε καθώς για τότε είναι προγραμματισμένη η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΙΡΙΣ Εκτυπωτική με τιμή πρώτης προσφοράς στα 35,18 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, η… ηρεμία θα διαρκέσει για λίγους μήνες μέχρι να φύγει το θέμα των πλειστηριασμών από την επικαιρότητα. Θα ακολουθήσει όμως η καταιγίδα κάτι που είναι ήδη συμφωνημένο και με τις τράπεζες αλλά και με τον SSM. Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν επαφές των διοικήσεων των τραπεζών με στελέχη του SSM. Οι ελεγκτές με τη σειρά τους, θα ζητήσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 που θα ξεκινήσουν τα stress tests να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 2000-3000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Έτσι, από τους 40-50 πλειστηριασμούς που θα γίνουν τον πρώτο μήνα. Θα φτάσουμε στους 500-700 πλειστηριασμούς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ όσο θα διαρκούν τα stress tests και μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου θα πρέπει να φτάσουμε στον μηνιαίο στόχο των 1800-2000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανά μήνα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία που θα αλλάζουν χέρια μέσω της… παραδοσιακής οδού δηλαδή μέσα από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Η λίστα των σημερινών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα ακίνητα τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν σε δύο συγκεκριμένους οφειλέτες. Δηλαδή, ενώ οι πλειστηριασμοί είναι 10, στην πραγματικότητα υπάρχει μια τράπεζα που επισπεύδει (η Eurobank) 10 διαφορετικά ακίνητα 2 οφειλετών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα www.eauctions.gr οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν στα ακόλουθα ακίνητα:

  • Με τιμή πρώτης προσφοράς τα 698.915 ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Eurobank, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για κατοικία στην περιοχή Κοκκιναρά της Κηφισιάς συνολικής επιφάνειας 320 τετραγωνικών μέτρων. Ο πλειοδότης θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική ύψους 209.675 ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% της πρώτης προσφοράς. Στο όνομα του ίδιου οφειλέτη εμφανίζονται και άλλα ακίνητα. Μια μονοκατοικία με τιμή πρώτης προσφοράς 718.915 ευρώ αλλά και δύο μικρότερης αξίας ιδιοκτησίες των 10.000 ευρώ.
  • Στο όνομα του δεύτερου οφειλέτη –μιας ομόρρυθμης εταιρείας- εμφανίζονται συνολικά έξι ιδιοκτησίες η αξία των οποίων κυμαίνεται από 9500 ευρώ (πρόκειται για θέσεις στάθμευσης) έως 47.500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ