Τα νέα σχέδια των τραπεζών για μείωση προσωπικού – «Σκαλώνουν» τα προγράμματα εθελούσιας

Αλλάζουν τακτική οι συστημικές τράπεζες

Τα νέα σχέδια των τραπεζών για μείωση προσωπικού – «Σκαλώνουν» τα προγράμματα εθελούσιας

 


Σε μείωση του προσωπικού αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα επικείμενα stress tests.
Ο νέος γύρος συρρίκνωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018, ενώ η πορεία της οικονομίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ευελιξία του κλάδου όσον αφορά στην αξιοποίηση άλλων εργαλείων, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πληροφορίες θέλουν οι συστημικές τράπεζες να εξετάζουν, μεταξύ άλλων, την αποκοπή τμημάτων υποστήριξης που μαζί με τους εργαζόμενους θα αυτονομηθούν ως νέες εταιρείες και τα οποία θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ως εξωτερικοί συνεργάτες.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σε ορίζοντα 3ετιας η μείωση των θέσεων εργασίας μπορεί να φθάσει τις 10.000, παρά το γεγονός ότι από το 2009 η απασχόληση στις εμπορικές τράπεζες έχει μειωθεί κατά περίπου 22.000 θέσεις εργασίας, ενώ έχουν διακόψει τη λειτουργία τους πάνω από 1.700 τραπεζικά καταστήματα.

Το σύστημα της εθελουσίας εξόδου έχει εξαντλήσει τα όρια του. Μπορεί οι τράπεζες να προχωρούν σε μείωσης προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου, πλην όμως, οι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν γιατί τα κίνητρα δεν είναι ελκυστικά και οι νεότεροι διστάζουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς λόγω της οικονομικής κατάστασης στην χώρά.

Οι όμιλοι πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των δαπανών.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται και τα τεστ αντοχής τα οποία αναμένεται να είναι «σκληρά» και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 3-4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ