«Τσουνάμι» διαταγών πληρωμής από τις τράπεζες μέσα στο Νοέμβριο

Μαζική επίθεση των τραπεζών σε δανειολήπτες με μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια

«Τσουνάμι» διαταγών  πληρωμής από τις τράπεζες μέσα στο Νοέμβριο

Σε μαζική επίδοση διαταγών πληρωμής αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες μέσα στον Νοέμβριο. Με δεδομένη την απαίτηση των θεσμών –ειδικά του ΔΝΤ- να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των κόκκινων δανείων δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες με μακρχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα βρεθούν στο στόχαστρο. Οι επιδόσεις των διαταγών πληρωμής θα φέρουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για τους κόκκινους δανειολήπτες με τα στεγαστικά δάνεια και έρευνα για ενδεχόμενη ακίνητη περιουσία στους δανειολήπτες με τα καταναλωτικά δάνεια.

Το θέμα των κόκκινων δανείων αναμένεται να είναι κεφαλαιώδες στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης καθώς οι δανειστές θα πιέσουν για απτά αποτελέσματα. Έτσι, πέρα από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων οι τράπεζες θα εντείνουν τις επόμενες εβδομάδες τις ενέργειές τους και προς την κατεύθυνση της λήψης των αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την επίδοη των διαταγών πληρωμής θα προχωρήσει και η αυστηροποίηση του πλαισίου καταγγελίας των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες προχωρούν πλέον στην καταγγελία όχι στις 360 ημέρες όπως ήταν η συνήθης πρακτική μέχρι τώρα αλλά νωρίτερα στις 210 ημέρες ή στους επτά μήνες.

Προς την κατεύθυνση της ταχύτερης καταγγελίας των κόκκινων δανείων αλλά και της άμεσης επίδοσης των διαταγών πληρωμής πιέζει και ο SSM. Όσο θα πλησιάζουμε στον Φεβρουάριο του 2018 μήνα κατά τον οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τόσο πιο έντονες θα γίνονται οι πιέσεις προς τους δανειολήπτες. Ο φετινός χειμώνας, προμηνύεται εξαιρετικά βαρύς για τους «κόκκινους δανειολήπτες».