Έτοιμες να εκδώσουν ομόλογα οι τράπεζες

Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της τράπεζας Πειραιώς

Έτοιμες να εκδώσουν ομόλογα οι τράπεζες

Στην αγορά των ομολόγων στρέφονται οι ελληνικές τράπεζες, για πρώτη φορά μετά το 2014, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να ανοίξουν τη «στρόφιγγα» των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

 

Η Εθνική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα από το 3%. Tο νέο ομόλογο αναμένεται να αξιολογηθεί από τον οίκο Moody’s με «B3» και από με «Β» από τον οίκο Fitch, ενώ ως ανάδοχος της έκδοσης ορίστηκε ο τραπεζικός όμιλος της UBS.

Νωρίτερα το 2017, η τράπεζα συμπεριέλαβε την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου στους στρατηγικούς της στόχους και βρίσκεται σε τροχιά να εξαλείψει τη χρηματοδότησή της από τον ELA βραχυπρόθεσμα, έχοντας μειώσει την έκθεσή της στα 2,6 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Με την κίνηση αυτή η Εθνική Τράπεζα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την ρευστότητά της με στόχο έως το τέλος του έτους να αποπληρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τον δανεισμό, τον οποίο έχει λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα απεγκλωβιστεί από τον ακριβό (σ.σ. επιτόκιο 1,55%) δανεισμό του ELA.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός της έκδοσης καλυμμένου ομολόγου από την Eurobank. Το ύψος του ομολόγου θα κινηθεί μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3%.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο εκδόσεις τα ομόλογα θα καλυφθούν από ιδιώτες ξένους επενδυτές

Η διοίκηση της Alpha Βank σχεδιάζει να προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ και ήδη έχει πάρει την έγκριση των μετόχων της.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την έκδοση πενταετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).