«Πωλητήρια» στα «κόκκινα» δάνεια για να γλιτώσουν το κούρεμα στις καταθέσεις

«Πωλητήρια» στα «κόκκινα» δάνεια για να γλιτώσουν το κούρεμα στις καταθέσεις
Άδειες «μοιράζει» η Τράπεζα της Ελλάδος σε εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για εταιρείες που είτε θα λειτουργήσουν τις πλατφόρμες διαχείρισης αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτήση από την Τράπεζα της Ελλάδος η Cepal (σύμπραξη με την Alpha bank), η FPS (θυγατρική της Eurobank) και πρόσφατα η “Θεά Άρτεμις” θυγατρική της Attica Bank ενώ άδεια έλαβε και η Pillarstone.

Η Pillarstone είναι μία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα υποστήριξης τραπεζών, η οποία συστάθηκε από την KKR Credit και τον John Davison. Η Pillarstone θα ξεκινήσει τις επαφές με μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Μάιο του 2016 η KKR, η EBRD και η Pillarstone με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank.

Η αδειοδότηση των εταιρειών αποτελεί το «κλειδί» που θα συμβάλει στη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών.

Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα από το επίπεδο των 104,8 δισ. ευρώ (2016) στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το επίπεδο των 75,9 δισ. ευρώ (2016) θα πρέπει να μειωθούν στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών περίπου το μισό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30%-40% μέσω αναδιαρθρώσεων και εκκαθαρίσεων και το υπόλοιπο μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στις εποπτικές αρχές (SSM) για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2019.

Αν οι τράπεζες δεν επιτύχουν τους στόχους, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς θα απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε «κούρεμα» καταθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ