Νέα μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Νέα μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων
Νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις, τη φετινή χρονιά. Πού είναι και πού θα πάνε οι αποδόσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε αμέσως μετά να προβούν σε νέα προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Το μέγεθος της μείωσης

Το μέγεθος της μείωσης αναμένεται να κινηθεί γύρω από τις 20 μονάδες βάσης, όπως συνέβη και στις αρχές Φεβρουαρίου, ρίχνοντας την «οροφή» των επιτοκίων στο 0,70%..

Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν συντονισμένα από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Πρόκειται για μία δέσμευση προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνεται στα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Τι «παίζει» σήμερα

Μετά και την τελευταία μείωση του Φεβρουαρίου, τα επιτόκια έχουν πλέον πέσει κάτω από το 1%, ακόμη και για υψηλά ποσά.

Σήμερα, το «ταβάνι» στις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 0,90%, με τα επιτόκια να είναι ίδια για όλες τις διάρκειες.

Στα μικρότερα ποσά οι αποδόσεις ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,40%.

Οι παράγοντες

Η τελική απόδοση εξαρτάται από τα λοιπά χαρακτηριστικά της κατάθεσης. Συγκεκριμένα:

1) Καταβολή τόκων. Τα προγράμματα που καταβάλλουν τους τόκους στη λήξη της προκαθορισμένης διάρκειας προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.

Πιο χαμηλές είναι οι αποδόσεις για προϊόντα με προκαταβολή τόκων στην έναρξη ή με καταβολή τους ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο.

2) Ευελιξίες. Όσο πιο πολλές ευελιξίες παρέχονται τόσο πιο χαμηλό είναι το επιτόκιο.

Δεδομένων των περιορισμών που ισχύουν λόγω των capital controls, η δυνατότητα ανέξοδης πρόωρης λήξης της προθεσμιακές ή αυξομείωσης του υπολοίπου της ...κοστίζει στο επιτόκιο.

3) Τρόπος ανοίγματος. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές προσφορές με προϊόντα που ανοίγουν μέσω του e-banking.

Τα επιτόκιά τους είναι σε αυτές τις περιπτώσεις υψηλότερα από τα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν μέσω του δικτύου των καταστημάτων.

4) Προγράμματα επιβράβευσης. Πλέον, δεν είναι λίγες οι προθεσμιακές καταθέσεις που συνδέονται με προγράμματα επιβράβευσης καρτών.

Με αυτές ο καταθέτης κερδίζει στην κάρτα του ευρώ ή πόντους, που εξαργυρώνει σε συγκεκριμένα καταστήματα πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνει το τελικό του κέρδος. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα επιτόκια μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα λοιπά προϊόντα.

(Πηγή: moneyonline.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ