Παράταση στον νόμο Κατσέλη - Ανάσα για 100.000 οφειλέτες

Παράταση στον νόμο Κατσέλη - Ανάσα για 100.000 οφειλέτες
Έως τις 4 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Η προθεσμία έληγε σήμερα και αφορά πάνω από 100.000 οφειλέτες, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου δικαιολογητικά, επικαιροποιώντας την αίτησή τους για υπαγωγή στον νόμο.

Οι οφειλέτες αυτοί προστίθενται στον τεράστιο όγκο εκείνων που έσπευσαν να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη έως τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, εκτινάσσοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ, το σύνολο των αιτούντων κοντά στις 200.000! Η υποχρέωση για την επικαιροποίηση των στοιχείων θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2015, και η συντρηπτική πλειονότητα των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, εντοπίζεται στις τράπεζες, οι οποίες, επικαλούμενες τον τεράστιο όγκο αιτημάτων, τόσο από αυτούς που θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους όσο και από αυτούς που κατέθεσαν νέες αιτήσεις, αδυνατούν, όπως υποστηρίζουν, να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται αφορούν βεβαιώσεις οφειλών, αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων, αλλά και τυχόν καταγγελίες τους. Ο νόμος προβλέπει επίσης την υποβολή επικαιροποιημένων στοιχείων για την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, όπως εκκαθαριστικά σημειώματα, καταστάσεις μισθοδοσίας, αλλά και αντίγραφο ποινικού μητρώου, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να προσκομιστούν εις διπλούν εάν ο οφειλέτης είναι έγγαμος.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των καθυστερήσεων στη χορήγηση των συμβάσεων ήταν και ο λόγος για την επιβολή προστίμων ύψους 238.000 ευρώ στις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ